Autor Wątek: Radom 2013 - powitanie  (Przeczytany 872 razy)

tadzio89

Radom 2013 - powitanie
« dnia: Sierpień 30, 2013, 09:38:07 am »
Witam,

To mój pierwszy post na forum. Do tego, że fotografia lotnicza to coś wspaniałego przekonałem się dzięki temu forum. Pomyślałem, że skoro mi się podoba to i ja spróbuje swoich sił. Radom to moje drugie pokazy, po NATO w Ostrawie. Tam jednak nie miałem teleobiektywu. Tutaj miałem Canona 55-250 mm. Na ponad 900 zdjęć 855 zrobiłem na najdłuższej ogniskowej. Zatem milimetrów brakowało, ale to i tak lepsze niż poprzednie pokazy z 17-85mm. wszystkie zdjęcia robiłem przy barierce pod słońce. Proszę o krytykę, tak żebym wiedział na czym popracować. Na razie wstawię zdjęcia Greka.

bonus

fan

Odp: Radom 2013 - powitanie
« Odpowiedź #1 dnia: Sierpień 30, 2013, 09:54:37 am »
Witaj!

Bonus najlepszy  8)

A tak na poważnie... Generalnie na zdjęciu przydałoby się więcej samolota, a mniej nieba. Oczywiście nie zawsze. Są zdjęcia, gdzie niebo jest piękne, a samolot jest tylko dodatkiem, ale trzeba "wyczuć" sytuację.

Jeżeli chcesz pokazać więcej nieba, przydałaby się jakaś bardziej wyrazista obróbka. Generalnie na Twoich fotkach jak dla mnie jest nieco za "neutralnie".

Na fotce nr 3 samolot jest wyraźnie za ciemny. najlepsza z setu jedynka.

Musisz zwrócić uwagę na kadrowanie. Samolot lecący prostopadle i umieszczony centralnie w kadrze - takie zestawienie wieje nudą. Postaraj sie tak kadrować, żeby "wyciągnąć" ze zdjęcia trochę emocji. Pokazać dynamikę myśliwca, albo ciekawe malowanie, albo urok chmur, albo jeszcze czegoś innego - zależy od sytuacji.

Na PLUS na pewno to, że zdjęcia są poprawne, nie poruszone  - jak na pierwsze pokazy z tele - całkiem OK :)

Pozostaje życzyć powodzenia, zapału i wielu sytuacji, żeby potrenować.

Pozdrawiam!

Amon

• Master
  • tri dablju tim
    • amon photography
« Odpowiedź #2 dnia: Sierpień 30, 2013, 10:09:29 am »
Przydałoby się bliżej.
Jak masz krótsze szkło, to zawsze zostają statyka/starty/lądowania/niskie przeloty itp.

I przeczytaj sobie: http://www.hesja.pl/XPL/content/czytaj/air_art_2011/fulltext

tadzio89

« Odpowiedź #3 dnia: Sierpień 30, 2013, 02:18:52 pm »
Tak, zdaje sobie sprawę, ze fajerwerków nie ma. Ja jednak jestem na tyle podjarany tematem, ze zdjęcia mi się podobają. Co do obróbki - zeszło mi na nią naprawdę sporo czasu. Starałem się jednak, żeby była możliwie najmniej inwazyjna i dokładna. Wiadomo - przy wyciąganiu z cieni wychodzą rożne kwiatki. Mocniejsza obróbka uwydatnia też ziarno. Dlatego na pierwszy raz nie chciałem przesadzić. Co do 3 - celowo nie próbowałem wyciągać samolotu z cienia, tak by lepiej był widoczny jego zarys. Mnie się podoba, ale rozumiem, że tutaj szału nie robi. Kadrowania musiałem się uczyć na nowo na pokazach. Momentami nie mogłem znaleźć samolotu na niebie mimo jedynie 250 mm. Starałem się trafić raczej z ostrością niż stosować zasadę mocnych punktów np. Sporo wprawy jednak nabrałem. Jak dokładnie wyselekcjonuje jeszcze kilka kadrów i je obrobię to je pokaże. Póki co na całe sety z jednego przelotu jest za słabo.

pilotex

« Odpowiedź #4 dnia: Sierpień 30, 2013, 02:57:08 pm »
Witaj :)

Popracuj nad jasnością zdjęć-co do reszty zgadzam się z przedmówcami. Robisz zdjęcia w JPG czy w NEF/RAW?
Pozdrawiam,
Ewa

tadzio89

« Odpowiedź #5 dnia: Sierpień 30, 2013, 05:03:33 pm »
Przedstawione tu zdjęcia wywoływane były z JPEG. Mam kartę 4 GB, bałem się, że szybko zapełnię je RAWami, więc większość moich zdjęć z Radomia jest skompresowana. Normalnie trzymam się surowych plików, ale tu sytuacja była nieco inna - w życiu nie zrobiłem tylu zdjęć w jeden dzień. Co prawda pomyślałem sobie, że takie ograniczenie pojemnością nie jest złe - bo powstrzymuje od bezmyślnych klapnięć migawką, jednak na następne pokazy wole nie mieć takich barier i cykać kiedy tylko mam ochotę w RAWach.

pilotex

« Odpowiedź #6 dnia: Sierpień 30, 2013, 05:18:37 pm »
RAWy lepiej się obrabia-możesz kombinować z cieniami, jasnością, z drobnymi detalami bez uszczerbku jakościowego na zdjęciu (oczywiście w granicach rozsądku) - tak czy siak, pole manewru przy obróbce RAWów masz przynajmniej 2x większe, niż przy JPG-doświadczenie nauczyło ;) Zaopatruj się w większą kartę i do dzieła! :)
Pozdrawiam,
Ewa

tadzio89

« Odpowiedź #7 dnia: Wrzesień 04, 2013, 10:45:41 am »

tadzio89

« Odpowiedź #8 dnia: Wrzesień 04, 2013, 01:39:02 pm »
eh, dlaczego ja nie kupilem karty na Radom?  >:( RAW vs JPEG. Eksp +1,15 i wyciaganie cieni w photoshopie. Tylko pszczolki mam w RAWach niestety. Crop 100%