FOTO-TECHNIKA > Technika i sprzęt fotograficzny

Nikkor 70-300 vr na Nikkor 70-200 VrII + TC

(1/4) > >>

arf:
Witam.
Od dłuższego czasu focę Nikkorem 70-300 Vr i zazwyczaj na ogniskowej 200mm, bo jak wiadomo powyżej robi się "mgliście".
Mogę sobie pozwolić na zakup Nikkora 70-200 Vr II (brak funduszy na stałkę - 300 F2,8 lub zooma 200-400) i dlatego chciałbym zasięgnąć Waszej opinii, czy przesiadka będzie warta wydanych pieniędzy. Do obiektywu planuje zakup TC 14 lub 17.
Będę wdzięczny za wszelkie opinie i podpowiedzi.

Pozdrawiam.

Złoty:
Zostań przy 70-300. Ale pojawią się głosy przeciwne. ;)

Budziej:
Miałem podobny dylemat, ale obecnie zachorowałem na nowego 80-400  ::) tylko jest problem który bank obrobić  ;)

Łukasz Kulik:
Myślę, że Budziej ma rację, poleciłbym zainteresować się nowym 80-400. Nie wielka różnica cenowa między 70-200VRII + TC. Jeżeli zależy Ci na złotym pasku na obiektywie i 2,8 to bierz ale na końcówce to za szybko nie będzie. Sam zastanawiam się nad takim rozwiązaniem ale z TC 2 bo często używam przedziału 70-200mm.

Tomaszek:
To ja będę głosem przeciwnym :) Używałem 70-200 + TC20. Jako jeden z niewielu byłem zadowolony i śmiem twierdzić że z tego zestawu da się wyciągnąć naprawdę dobre zdjęcia. Problem pojawia się przy cropowaniu. Przy dużym cropie wychodzi spadek jakości. Tak czy inaczej, jak dla mnie było to to o wiele lepsze niż 70-300 VR, którym też fociłem. Inna sprawa, że po odpięciu konwetrtera masz krókie tele o zajebistej jakości. Teraz używam 80-400 i też jestem zadowolony.

Problem w tym, że ja ogólnie jestem ze sprzętu zadowolony a przyczyny skopanych zdjęć szukam raczej w sobie niż w sprzęcie :)

Gdybym jednak dzisiaj miał kupować, to wziąłbym 80-400. Różnica w cenie w stosunku do zestawu 70-200 + TC jest w sumie nieduża, a przy cropowaniu widać różnicę.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

Idź do wersji pełnej