FOTO-TECHNIKA > Technika i sprzęt fotograficzny

Filtr szary - proszę o poradę

(1/5) > >>

fan:
Czołem!

Podnosząc swoją foto-technikę wpadłęm na genialny pomysł zakupu filtra foto, konkretnie szarego w celu wykorzystania z obiektywem N70-300 VR.

Filtr pragnę zakupic w celach wiadomych - jak świeci słońce a śmiglaki latają, albo np. samolot startuje i chce się zejść do tej 1/60 to wyskakują przysłony rzędu f/32, a później kifcio pisze mi, że syfy na matrycy  ::)

Co moglibyście polecić?? Jaki filtr?? Szczególnie cenna byłaby informacja jaką wartość ND powinien mieć. Bo u mnie w sklepach foto same ND4 i ND8 - pewnie będą za ciemne, ale pierwszy raz ruszam temat filtra szarego, więc jestem totalnym głąbem w tym temacie...

larky:
Sam nie używam (jeszcze) ale przymierzałem się już do tego tematu. Generalnie polecam tylko filtry dobrej jakości B&W, Heliopan, co za tym idzie - drogie.
Co do tego jaki filtr, looknij na to:

http://www.flickr.com/photos/davidm71/3514517019/

upadek:
ND4 ND8 to taki typowy standard
ja generalnie używam tylko tych dwóch ale w różnych konfiguracjach
czasami nawet jak jest potrzeba to zakręcam oba
choć przyznam się, że do foto lotniczego jeszcze nigdy z nich nie  korzystałem
i nie mam pojęcia jaki jest efekt końcowy

Pawel:
Podjedź kiedyś do mnie to Ci nd4 pożyczę i sobie na Lublinku potestujesz :)
ND4 raczej nie będzie za ciemny, często wręcz przeciwnie.

sila:
A ja polecę tak nie za bardzo profesjonalnie i trochę z tyłka strony: mi do foto loto wystarcza filterek polaryzacyjny. Ładnie wyciąga chmurki, a przy czasie 1/80 w słoneczny dzień z przesłony f22 (bez filtra) można zejść np do f11 ( z polarem) - oczywiście przykładowo (zależy ile tego światełka mamy w danej chwili). Wiem, wiem, że nie do tego służy ale ... A polarka też warto mieć  ;)  O!  :)

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

Idź do wersji pełnej