FOTO-TECHNIKA > Technika i sprzęt fotograficzny
Obietyw pod D90 do 10000 PLN
zibimasow:
Dołączając się do tematu, chciałbym o coś zapytać. Od dłuższego czasu zastanawiam się nad S 150-500, obecnie używam d7000 + N70-300Vr. Szkiełko bardzo sobie przypodobałem, ale jednak brakuje mi tych mm na końcu. Nikkora najprawdopodobniej zostawię, ale czy kupując Sigmę oprócz dłuższej ogniskowej dostanę lepszą jakoś obrazka ? Czy zestaw d7000 + 150-500 szybszy będzie od d7000 + 70-300 ?? Czy opłaca się zamienić 70-300 na 150-500 ?
fan:
kifcio - a nie masz przypadkiem swojej ostrej sztuki Sigmy na sprzedanie ?? :D
Swoją drogą pewnie niedługo zacznę polowanie, muszę przejść się do sklepu gdzie mają duuużo Sigm i zobaczyć co i jak.
No chyba, że ktoś by miał jeszcze coś do dodania na temat szkiełka / aparata. To zapraszam, bo nie jestem przekonany co do zestawu, a trza będzie coś zakupić niedługo :)
Zibi - z tego, co czytałem jakościowo ta Sigma nie powala, ale mając 500 mm na pewno można sobie na lepsze kadry pozwolić, niż mając 300 mm. Tylko tyle.
kifcio:
--- Cytat: fan911 w Styczeń 31, 2013, 03:15:55 pm ---... z tego, co czytałem jakościowo ta Sigma nie powala
--- Koniec cytatu ---
no nie do końca się zgodzę
trzeba mieć świadomość czego można oczekiwać od szkła, bo jak ktoś chce jakości N500 mm od S150-500, a opiera się na testach, to o czym tu dyskutujemy
też trochę sobie poczytałem pewne wątki o tym szkle i jego porównaniach natomiast to co wyżej pokazałem to jest real i nie interesują mnie jakieś tam wykresy, winiety, i całe to ble ble ... (nie znam się), tylko co da się finalnie z obrazka wyciągnąć
a da się całkiem sporo :) tyle że najwięcej zależy od usera zestawu, a jak się nauczysz szkła to i sigmą zajebiste foty da się zrobić
--- Cytat: fan911 w Styczeń 31, 2013, 03:15:55 pm ---mając 500 mm na pewno można sobie na lepsze kadry pozwolić, niż mając 300 mm
--- Koniec cytatu ---
pełna zgoda :)
nie bierzecie jeszcze jednego mozlwiego zestawu: 70-200 + TC 1.7 czyli 340 mm
to jest zestaw, który się broni optycznie, daje w miarę dobry obrazek, a cały czas mamy gołe 70-200
Robteek:
Z własnego doświadczenia odradzam zestaw 70-200 i TC2,0, zdecydowanie !.
Co do konfiguracji 70-200 z TC 1,7, myślałem o tym ale jestem już zrażony do tych konwerterów Nikona.
Sorry ale za takie pieniądze to jest po prostu skandal i tyle. Kończy się to tym, że jak nie ma alternatywy w plecaku to się gołym 70-200 robi , patrz ostatnia Ostrawa lub Radom.
Sam rozważam pozbycia się tego zestawu na rzecz Sigmy 150-500, ale jeszcze nie jestem przekonany do tego kroku.
fan:
--- Cytat: kifcio w Styczeń 31, 2013, 03:57:06 pm ---... tyle że najwięcej zależy od usera zestawu, a jak się nauczysz szkła to i sigmą zajebiste foty da się zrobić...
--- Koniec cytatu ---
Amen :)
Sam wiem, ile musiałem sie nauczyć Nikkora 70-300 VR i czuję, że jeszcze długa droga do opanowania w takim stopniu, w jaki bym chciał...
Sigma mnie ciągnie, i właściwie bym ją zakupił, ALE trochę się boję "przygód"... Trochę się też naczytałem o rozrzucie jeśli chodzi o ostrość szkła, poza tym celność, błędy FF/BF itd.
Skoro się dyskusja trochę rozwinęła jeszcze jedno pytanko. Co najpierw? zamienic D90 na D300s czy zakupić do D90 szkiełko Sigma 150-500 ???
PS:
czytałem dzisiaj test Canona 6D... Zapowiada się obiecująco :D
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej