FOTO-TECHNIKA > Technika i sprzęt fotograficzny
Obietyw pod D90 do 10000 PLN
Amon:
No właśnie bo pod kątem foto loto można tak dumać, ale pod kątem samego wykorzystania D90+ goły 70-200 do zdjęć, do których ta ogniskowa starczy, to przepaść jednak - ja używam właśnie 70-200 na D90tce i mi ta puszka do tego szkła wystarcza, przy foto loto robią się problemy.
kichu:
No przy gołym to oczywiście ze lepsze szkło wygrywa.
fan:
No właśnie...
Ja też dumam nad rozbudową sprzetu, na razie jeszcze zbierając fundusze.
D90 mam i uzywam. Generalnie z 70-300VR AF działa bardzo fajnie. z 70-200 pewnie jest tym bardziej super. Ale czy z podpiętym TC 2 też będzie OK z D90??
Ja nie wiem, bo nie wykorzystywałem takiego połączenia. D90 jest dosyć "kiepski" jeśli chodzi o AF.
To może z innej beczki - bo nie bedę tematu nowego zakłądał...
co myslicie o:
D300s + 70-300 VR,
D600 + 70-300VR,
D90 + Sigma 150-500
D300s + Sigma 150-500
Takie konfiguracje chodzą mi po głowie, najbliższy jestem wymianie D90 na D300s, ale w sumie nie wiem czy warto. Czy nie lepiej dokupić Sigmę z HSM. Co prawda poczytałem że jakość nie taka, ale w końcu tanie 500 mm. Trochę kadrów by było więcej. Ale czy AF da radę?? W końcu to sigma... A co z D600?? Ma opcję crop-a, ale czy to się sprawdza? A może się spiąć na to 70-200 i TC 2??
Jak toś ma jakies przemyślenia na ten temat to zapraszam do podzielenia się :)
kichu:
D600 da Ci najlepsza jakosc obrazka - dynamika, szumy - a crop z tej puszki bedzie mial minimalnie mniejsza rozdzielczosc od zdjecia z D90/D300 (bo 10,5 mpix vs 12) ale za
to jakosciowo bedzie lepszy pod wzgledami, o ktorych wyzej pisalem.
W kwestii D90/D300 - to jakosc obrazka identyczna z obu puszek - w D300 dostajesz klatki na sekunde, lepszy autofocus, pancernosc puszki itd.
W kwestii roznic miedzy 70-300 a 70-200+TC2 na D90/D300 to Ci moze wiecej Amon napisze bo on rownolegle trenowal oba zestawy.
fan:
ciekawe, czy takim D600 na cropie da się jakoś wygodnie robić zdjęcia... W końcu to FF.
Poczytałem trochę na forum o zestawie TC2+70-200 i .... opinie były różne :P Ciekawe jak by to zagrało na emerycie D90.
I co w takim razie z Sigmą?? Może to 150-500 nie jest takie złe?? Miałem Sigmę z HSM, co prawda sporo krótszą, ale lubiła sobie nie trafić. A przy 500 mm to nawet nie chcę myśleć...
W każdym razie troche $$ w tym roku chcę zainwestować w sprzet, żeby pzrejść ten szczebelek wyżej :)
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej