FOTO-TECHNIKA > Technika i sprzęt fotograficzny
Wybór sprzętu-Nikon... tylko co dalej? (HELP!)
Rzepka:
--- Cytat: hesja w Sierpień 17, 2012, 01:27:48 pm ---a powiedz Rzepka tak szczerze jaka masz technike fotografowania?
Czy przypadkiem podczas focenia nie przelaczasz sie miedzy A i S i i tak krecisz jednym kolkiem?
Nie zdarza Ci sie ze w ferworze walki mając dwa pokretla, krecisz nie tym kolkiem co potrzeba? :P
--- Koniec cytatu ---
Zdarza się :P a nawet w przeciwną stronę niż zamierzałem :) co nie zmienia faktu że D90 jest dla mnie po prostu wygodniejszy :)
--- Cytat: kichu w Sierpień 17, 2012, 01:37:09 pm ---w D5100 i jemu podobnych zmiana np. A na S odbywa sie kolkiem z lewej strony, w D90 i wyzej kombinacja 'przycisk mode + pokretlo"
--- Koniec cytatu ---
Kichu pomyłka, w D90 zmiana trybu też odbywa się kółkiem z lewej strony ;)
Jamal:
Ja tam bez dwóch kółek nie wyobrażam sobie życia - zawsze można się rozruszać :)
A poważnie to używam obu (wiem że nie Nikon) w taki sposób, że przód mam ustawiony na korektę ekspozycji a tył na przysłonę/czas. Jest dla mnie bardziej intuicyjnie niż wciskanie przyciku korekcji ekspozycji i kręcenie kółkiem. Ot, takie moje przyzwyczajenie :)
Kichu, z tym 800-400 to nieco pojechałeś, ale podoba mi się postęp techniki w Twoim wykonaniu :D Downsizing teraz modny :)
OM:
--- Cytat: kichu w Sierpień 17, 2012, 01:37:09 pm ---to jest racja, natomiast jest jedna roznica miedzy tymi puszkami na ktora nikt nie zwraca uwagi, a ktora jesli chodzi o ergonomie robi roznice
w D5100 i jemu podobnych zmiana np. A na S odbywa sie kolkiem z lewej strony.
--- Koniec cytatu ---
Kółko w D5100 w odróżnieniu od D90, jest po prawej stronie ;D
JIMIX:
--- Cytat: Jamal w Sierpień 17, 2012, 02:29:51 pm ---Ja tam bez dwóch kółek nie wyobrażam sobie życia - zawsze można się rozruszać :)
A poważnie to używam obu (wiem że nie Nikon) w taki sposób, że przód mam ustawiony na korektę ekspozycji a tył na przysłonę/czas. Jest dla mnie bardziej intuicyjnie niż wciskanie przyciku korekcji ekspozycji i kręcenie kółkiem. Ot, takie moje przyzwyczajenie :)
Kichu, z tym 800-400 to nieco pojechałeś, ale podoba mi się postęp techniki w Twoim wykonaniu :D Downsizing teraz modny :)
--- Koniec cytatu ---
Oj tam, oj tam. Teraz taki stajl jest. Nie mowisz 70-200, ale 200-70, 400-80, 300-70 i tak dalej. Plus tego taki, ze jak mowisz 70-200, to i tak musisz zapisac. A jak powiesz 200-70, to mozesz zapisac to jako 270 ;D
sałko:
Ja natomiast uważam, że dywagacje na temat tego czy ma 2 kółka czy jedno, który ma lepszą ergonomię a który gorszą są na miejscu ale nie przesądzają o zwycięzcy. Myślę, że jednym i drugim można pyknąć świetne fotki a najważniejsze jest to, aby czuć radość z fotografowania bez napinki i puszczania bąków.
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej