FOTO-TECHNIKA > Technika i sprzęt fotograficzny

D5100 i problem z Bigmą I

(1/12) > >>

Eskel:
Witam od roku jestem posiadaczem Nikona D5100 - matryca z D7000, autofokus z D90. Około 2 miesięcy temu okazyjnie zakupiłem Bigme I na rocznej gwarancji w Sigma Center Warszawa.  Wcześniej korzystałem z kita Nikkor 55-300 VR2. Bigmę na pierwsze pokazy wziąłem do Pardubic. Do 190 mm jest w miarę ok. Od 190 w górę, praktycznie 70-80% zdjęć nieostrych. Doszło do tego, że przepinałem się na 55-300, żeby coś wyratować. W sytuacjąch w ktorych robiłem ostre foty przy czasach 1/160 s teraz ledwie starczał 1/320s.  Trzech kolegów z Airaction, których spotkałem za płotem pocieszało mnie, że to jest kwestia wprawy, bo nowy obiektyw jest cięższy i trzeba nauczyć się go trzymać i robić nim zdjęcia. Mój brat - zawodowy-fotograf- również twierdzi, że z obiektywem wszystko ok ale on ma D300S i używa czasów 1/500s. Inną rzecz jaką zauważyłem to szum mimo ładnych warunków na moim aparacie na wysokich czasach, mimo niskiej czułości (tak chciałem poradzić sobie z obiektywem):

By eskelus at 2012-06-29
1/2000, f 6, ISO 100

Eskel:
Sprawa rozwiązana. Wczoraj podpiąłem bigmę pod D300s na 1/200s 500mm żadnych problemów z ostrością, byłem zszokowany. Oznacza to, że moje body kiepsko współpracuje z obiektywem, zatem czeka mnie zmiana puszki.

upadek:
a może wystarczy tylko kalibracja FF BF
z tego co piszesz to właśnie te 10 % zdjęć ostrych to mogą być akurat te które miały być nieostre
ze statystyki by tak wynikało :)

Blacha:
Wiesz, Eskel...mam kolegę , Dobrego Chłopa, zawsze mi powtarza ludyczną mądrośc:
...mniej sprzętu , więcej talentu...:-)

Eskel:
Dobra dobra Blacha łobuzie ;)) dobrze wiesz bo widziałeś jak się męczyłem w Pardubicach i w Świdwinie. W poniedziałek zadzwonię  do serwisu Sigmy i się dopytam. Niestety w body nie mam korekcji autofokusa. Sigma musiałaby przystosować obiektyw do mojego body. Gdyby obiektyw był rozkalibrowany to raczej nie chodziłby jak złoto z D300s bez żadnej kalibracji. Zaczynam rozważać sprzedaż body i zakup np. D7000, czy ktoś na forum używa tej puszki?

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

Idź do wersji pełnej