FOTO-TECHNIKA > Technika i sprzęt fotograficzny

Co kupić ?

<< < (2/16) > >>

kichu:
jeszcze warto pamietac o tym, ze (w kontekscie 500 (300 z TC) vs 200-400) , ze decydujac sie na stalke - to sie trzeba nastawic na focenie z uzyciem dwoch
korpusow jednak

dlugie tele staloogniskowe z jednej strony sporo umozliwia, z drugiej tez w roznych sytuacjach po prostu uposledza i trzeba miec cos szerszego na pododredziu

Silvver:
No używkę to bym kupił tylko od kogoś znanego/polecanego przez STO inaczej dziękuję. Chociaż jak pisze Amon ciężka sprawa co już nastawia mnie bardziej na 300+tc.
Co do 300+tc i problemu drugiego body to jeszcze mogę to obejść. W rezerwie mam D80 i z 70-200 coś by było  :)

Kichu fotki gitarra tylko właśnie to "statyka". Jeżeli utrzymane by to było na dynamicznych ujęciach to wystarczy  ;)
Może robiłeś tym zestawem też samoloty ?

Amon piszesz, że poza tymi dwoma(500 i 200-400 ??) byś nie kombinował, czyli 300+tc to nie do końca dobre rozwiązanie ? Czy źle zrozumiałem ?  :)

kichu:
ja powiem tak - gole 300/2.8 rozwala gole 500 (to jest jakosc identyczna jak 400/2.8) - a 300/2.8 z TC (14/17) nie odroznisz na slepo od golego 500

Amon:
Przy TC to nie ma opcji, żeby coś nie poleciało... jakość to jedno, celność af to drugie, szybkość to trzecie, do tego już takie obrazkowe sprawy, kontrast itp.
Mam TC, używam i sobie chwalę, ale dlatego, że to rozwiązanie niskobudżetowe (70-200+tc = niecałe 6000zł).
Jak miałbym już wydać 15 czy 20 czy 25 tysięcy, to pitolę TC :) - płacę-wymagam hehe. Mam podobną rozterkę obecnie, tak więc nie jesteś sam :).

Aaaa... i kichu pewnie (na pewno!) ma rację, ale ja mam takie podejście jak wyżej i tyle.

kichu:
bo nie zapinales jeszcze TC na dobre supertele f2.8 (300/400) :)

wybor tak naprawde nie jest tu kwestia jakosci ale tego do czego chcesz miec szklo

- jesli tylko samoloty - to wiadomo ze w 99% czasu interesuje sie dlugi koniec (ogniskowa) - wiec wtedy lepiej wziac 500 - bo z ta 300-tka bedziesz pracowal non stop z konwerterem
- jesli chcesz miec supertele, ktorego bedziesz uzywal i na samolotach, a i wezmiesz sobie na bosiko, wyscigi, rajdy, koniki i inne tematy - to wtedy 300 z kompletem TC daje Ci duzo
wieksze pole manewru

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej