chwila?? a gdzie jest MarS ??
W Międzyzdrojach
Jak widać na załączonym deocowym obrazku to w zeszłym roku w Axalp bawiłem sie TC 20 III + 500
ale o tym potem
Zacznę od 200-400 którym bawiełm się z TC 1,4 i 1,7 i..... z oboma totalna porażka, przynajmniej dla mnie, AF zbyt wolny a obrazek nieakceptowalny, tzn w obu przypadkać crop z gołego wyglądał lepiej niz obrazek niescropwany z konwerterem.
W Axalp jak było nudno na lotnisku to do N 500 podpiołem deocowego TC 2,0 III i to wszystko do D300 wiec powastał zestaw 1500 mm z f 8,0
Trenowałem na smigłowcach jakie latały i ...
AF nie potrafił znaleść śmiglaka jeżeli ten był na tle szarej góry lub lasu, natomiast jak smiglak wleciał na ośnieżoną górę lub był na tle nieba AF łapał go od razu i co wazne w trybie AF-C śledził cel nawet wtdy jak ten ponownie wleciał na tło lasu lub góry. Więc praktycznie potrzebny był mu większy kontrast aby namierzyć cel a potem już OK ... teoretycznie w D800 i D4 powinno być z tym duzo lepiej
Co do szybkości AF to tu tez byłem pozytywnie zdziwiony, bo nie był to demon szybkości ale się wyrabiał, prędkosć AF w takim zestawie bym porównał do starego "na srubokręt" 70-300 D ED
Bardzo pozytywnie zaskoczył mnie VR bo radził sobie wysmienicie mimo ogniskowej 1500, a czasy to miałem jakieś hardcorowe 1/160 a udawało się zrobić ostre foto [nie zylete
]
Jakoć obrazka - tu nastepne pozytywne zaskoczenie [foty robiłem wtedy na 8,0 bo czasy i tak mi wychodziły 1/125 1/160 - czyli robione na pełnej dziurze dla zestawu] Oczywiście był to dużo gorszy obrazek niż z gołej 500 ale myślę ze nie przesadzę jak napiszę ze obrazek był zbliżony do obrazka jaki średnio się uzyskuje z sigmy 120-400 na 400 mm a takową miałem