FOTO-TECHNIKA > Technika i sprzęt fotograficzny

Nikon AF 80-200 f/2.8D ED

(1/3) > >>

Mori:
Czy ktoś ma może jakieś doświadczenia z tym szkłem, zwłaszcza w połączeniu z telekonwerterami?
Jaki jest jego autofokus itp?

kichu:
osobiscie nie polecam szkiel nie afs do focenia lotnictwa, srubokret jest jednak mniej dokladny (celnosc) i nie przeostrza tak chetnie jak robia to szkla afs
no i jest wolniejszy, poza tym np. inaczej pracuje np. srubokret w d90, a inaczej w body pro zasilanych duzymi bateriami (szybciej), wiec zysku na szybkosci etc raczej tu nie bedzie...

poza tym max co sie oplaca zakladac do tego szkla (jakosciowo) to konwerter 1.7 co da ci 340mm na dlugim koncu, daje to z grubsza porownywalna
jakosc jak 70-300 VR

zatem jesli masz 70-300VR, a z tego co pamietam z sygnaturki na koniarzach masz, to zmiana pod katem lotnictwa raczej nieco in minus, jedyny plus

to wykorzystanie tego szkla w foceniu poza-lotniczym (f2.8 itp itd)

Mori:
dzięki kichu, tak myślałem ale chciałem się upewnic

MarS:
Mi pozostaje podpisac się pod tym co kichu napisał
Osobiscie miałem 80-200 AF-S 2,8 między innymi w Axalp 2007
czyli szkło topowe i lepsze od 80-200 AF, jednak z TC 1,7 który jest tez taki zachwalany i ze prawie strat w obrazie nie robi ... to obraz był taki sobie ze tak powiem, a bez TC kiedy obraz był rzeczywiście wyśmienity to jednak krótko ...
W dodatku przy foceniu np smiglaków brak VR też czasem daje się odczuć
Dlatego jesli chodzi o fotografię lotniczą to stojąc przy wyborze 80-200 2.8 AF a 70-300 AF-S to zdecydowanie 70-300

Mori:
OK, dzięki. A jakie max telekonwertry warto użyć z Nikon AF-S 70-200 f/2.8 G IF-ED VR ?
I jak to się sprawdza w praktyce?

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

Idź do wersji pełnej