FOTO-TECHNIKA > Technika i sprzęt fotograficzny
Tamron SP 70-300 mm f/4-5.6 Di VC USD
młody:
dopiero teraz zauważyłem wątek...
--- Cytat: colinSTi w Styczeń 23, 2012, 09:29:37 pm ---Mam Tamrona pod Canon'a i... stabilizacja albo włączona albo wyłączona, włączona przeszkadza w panoramowaniu. AF dość szybki, ale średnio trafia. Ostrość też dziwna - na 500D (15MP) jest mydlany na 300@5,6 natomiast na 60D (18MP) dość znośnie, wolę swoją Sigme 100-300 F4 ze wszystkimi jej wadami...
--- Koniec cytatu ---
używam Tamrona pod C450D od roku.
i zupełnie się nie zgadzam z tym co napisałeś..... stabilizacja zupełnie nie przeszkadza w panoramowaniach... mnie bardzo pomaga... bez problemu wyciągam czasy 1/30-1/15s a raz nawet udało mi się zejść na 1/8s... AF? u mnie rzadko nie trafia.... bardzo rzadko... a co do ostrości... tak to już jest że na najwyższej skrajnej ogniskowej trochę mydli... ja tego szczerze u siebie nie zauważam...
Jeżeli chodzi o użytkowników C to bardzo polecam to szkło... bo chyba innej lepszej alternatywy w tym przedziale nie ma... a jeśli chodzi o N... no to może rzeczywiście lepiej zastanowić się nad szkłem pod system...
Zibi:
młody, no nareszcie troszeczkę faktów nie wyssanych z palca ;) właśnie słyszałem że Canonierzy cholernie chwalą to szkło , tak jak pisałem kolega ma go podpięty pod D90 i chwali go jak diabli
colinSTi:
--- Cytat: kifcio w Styczeń 24, 2012, 07:01:06 pm ---a to ci dopiero ciekawa teoria :o
chciałbym w takim razie zobaczyć zdjęcia na czasach np poniżej 1/50 z i bez stabilizacji na poruszającym się obiekcie
--- Koniec cytatu ---
Tamronem z włączona stabilizacją na serie zdjęć - ok. 20klatek (panoramowanie) wychodzi mi tak 2 max 3 akceptowalne, sigmą ze 2x tyle. Statyczne zdjęcia sigma potrafię zrobić z trudem na 1/160, już od 1/250 rzadko zdarzy się poruszyć (cały czas mówię o 300mm), tamronem z włączoną stabilizacją bez problemu na 1/40 - 1/50
kifcio:
--- Cytat: colinSTi w Styczeń 25, 2012, 08:37:06 pm ---Tamronem z włączona stabilizacją na serie zdjęć - ok. 20klatek (panoramowanie) wychodzi mi tak 2 max 3 akceptowalne, sigmą ze 2x tyle
--- Koniec cytatu ---
pokaz jpg z puchy
JAFO:
Właśnie miałem zapytać szanowne grono o ten obiektyw a tu prosze, jak na zawołanie analiza trwa. Też się zastanawiam nad zakupem tego obiektywu mając nie najwyższy budżet. To że NIKON jest super, to chyba nie podlega dyskusji, używałem więc wiem co mówię. Niestety jego cena zaczyna odbiegać od rzeczywistości i wychodzi na to że w tym momencie kupując Tamrona oszczędzamy ok. 400-600 PLN. Przestudiowałem tonę opinii o Tamronie i wychodzi na to że przy Nikonie, 400-600 PLN płacimy za sam fakt posiadania obiektywu z nazwą NIKON? Czy to jest tyle warte?
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej