FOTO-TECHNIKA > Komputery i oprogramowanie

Nowy Lightroom

<< < (3/3)

Jamal:
tu są chyba normalne ceny:
http://www.cortland.pl/index.php?cid=0&subcats=Y&type=extended&pname=Y&sort_by=popularity&match=all&q=lightroom%204&dispatch=products.search

Jamal:
A tu o zmianach i sposobie ich działania:
Develop Module Advancements in Lightroom 4

Jamal:
Pora na wnioski dotyczące nowej wersji.

Brak manualnej korekcji abberacji chromatycznej jest dużym minusem. Jest automat, ale nie jest tak precyzyjny, jak by się chciało.

I jeśli chodzi o mnie to było by na tyle, jeśli chodzi o minusy. Nie miałem żadnych problemów z wersją finalną. Migracja z poprzedniej przebiega bezproblemowo.

Jeśli chodzi o plusy, to jest ich moc. Przede wszystkim nowy silnik przetwarzania obrazu - różnicę widać gołym okiem. Do tego stopnia, że bawiłem się starymi fotami i nawet czyste rawy wyglądają lepiej. Pędzel korygujący dostał nowe funkcje - między innymi balans bieli i odszumianie. Tego nie da się przecenić. Fajnie zrobiony jest panel naświetlenia, bo można jechać np. z czerniami na + i na - tak jak z każdym innym parametrem. Co ciekawe odzyskiwanie świateł jest dużo przyjemniejsze niż recovery z poprzedniej wersji. To samo z cieniami. Choć mam wrażenie, że te funkcje mają mniejszą moc.  Clarity wreszcie działa tak, jak powinno, przewidywalnie i w bardziej widoczny sposób, uzupełniając suwaki wyżej (i trzeba go używać w bardziej delikutaśny sposób). Poprawione jest też odszumianie i wyostrzanie, ale tu różnice są subiektywne.

Jeśli ktoś się zastanawiał czy dokonywać aktualizacji, to nie ma nawet cienia wątpliwości, że powinien. Combo LR4 + PS 6 (na razie nie mogę powiedzieć nic poza tym, że jest równie olbrzymi skok jakościowy między 5.5, choć jeszcze trochę dziur do załatania w wersji dla testerów) działa cholernie dobrze. Jeszcze trochę, i na pokazy wszyscy będą cisnęli z komórkami...

kichu:
ale LR4 jest wolniejsze od LR3 i mocniej obciaza kompa... tu widze roznice na minus... i to na szybkim systemie z ssd, full ramu, szybkie i7

Jamal:
Ja nie zauważyłem jakiegoś wyraźnego spadku prędkości, a działam na lapku z i5 i 8 GB RAM w domu. Na początku, po instalacji faktycznie był delikatny problem, ale jakoś się to ustabilizowało po wywaleniu wersji 3. W pracy na PowerMac różnice były pomijalne.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej