FOTO-TECHNIKA > Technika i sprzęt fotograficzny

No jest D4

<< < (8/17) > >>

kichu:
tyle wiem, ze jest to klatka w rozdzielczosc full hd - raczej jpg - poki co to bardziej taki technology showcase niz realnie uzyteczne - ale widac ze cos tam grzebia

aaa i trafil mi sie jakis artykul o elektronicznej migawce i ponoc nie jest to takie proste i oczywiste w implementacji jakby sie moglo wydawac i sa tam jakies ograniczenia

JIMIX:

--- Cytat: kichu w Styczeń 12, 2012, 12:21:02 pm ---tyle wiem, ze jest to klatka w rozdzielczosc full hd - raczej jpg - poki co to bardziej taki technology showcase niz realnie uzyteczne - ale widac ze cos tam grzebia

aaa i trafil mi sie jakis artykul o elektronicznej migawce i ponoc nie jest to takie proste i oczywiste w implementacji jakby sie moglo wydawac i sa tam jakies ograniczenia

--- Koniec cytatu ---

Aha. Czyli bardzie jakby pochodna video, bez zgrywania materialu z matrycy w trybie 24-30 fps 1080p ale wlasnie "zdjecie" jakby chwilowego obrazu z matrycy, w LV jak sie domyslam. To puscmy wodze wyobrazni: skoro tak mozna i pod warunkiem, ze beda to rozwijac pod katem foto (strzal w stope...?) to mogloby dojsc do sytuacji, w ktorej bedac w aktywnym LV "wyciagasz" ujecia z calej matrycy z predkoscia nawet "tylko" 24 fps. Tylko po co wtedy lustro? W zasadzie otrzymalibysmy wtedy... pelnoklatkowego Nikona 1V, ktory przeciez oferuje (tylko z migawka elektroniczna) serie po 60, 30 i 10 fps i to takze w NEF. Jest jeszcze kwestia "wyciagania" pojedynczych klatek z surowego video (w opcji streamingu przez HDMI). Czy jest to juz mozliwe? No ciekawi mnie w jakim kierunku to wszystko pojdzie.

kichu:
ale surowe video to jest 1920x1080px czyli tyle co nic - z problem z elektronicznymi migawkami polega na tym, ze

Cameras, typically smaller point-and-shoot cameras, that use no mechanical shutters typically use an interline transfer sensor. An interline transfer sensor dedicates a portion of each pixel to store the charge for that pixel. The added electronics necessary to be able to store the charge for each pixel reduces the fill factor of the pixel, in turn reducing it's ability to capture light since a portion of each pixel is not light sensitive. Microlenses can be used to compensate but they are not 100% efficient and they can add expense to the design. Interline transfer sensor's typically have higher noise levels and lower sensitivity than the full frame sensor's used in high end digital SLR's. One obvious benefit is that this design eliminates the need for a potentially bulky mechanical shutter and can turn a purse size camera into a shirt pocket camera.

JIMIX:
No tak, 1080p to jest zonk jednak. Zle zapamietalem z jakiegos review i sadzilem, ze surowizne da sie ciagnac z pelnej rozdzialki 16Mpix, a to chodizlo o 1080p w FORMACIE 3:2...  :-\

kichu:
na takie cuda to jeszcze co najmniej pare latek poczekamy

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej