FOTO-TECHNIKA > Komputery i oprogramowanie
Czy warto ?
Amon:
Spydery 3, to fizycznie te same kalibratory, wersje różnią się oprogramowaniem. Ta tania ma tylko 1 opcję - leć i kalibruj. Ja mam tą średnią wersję (cenowo) i ta ma możliwość kalibracji takiej jak pisze kichu (jeszcze więcej opcji po ściągnięciu upgrade softu z neta).
Kalibruję tym i żyję jakoś :).
kichu:
No to ja bym te srednio w takim razie kupowal. Przy Expressie - przynajmniej w dwojce - nawet nie wiadomo co on robi :) Taki troche wrożbita Maciej ;)
Jedyna wada kalibratorow, jest ze wydaje sie na to troche kasy, raz uzyje, a pozniej pol roku albo dluzej lezy w szafie, az sie przypomni, ze moze by tak skalibrowac... i tak w kolko...
Zibi:
kichu, oj nie nie wolę jednak parę złociszy dopłacić i kupić porządnie, za dużo razy się nadziałem "tanio kupujesz 2 razy kupujesz" choć trzeba przyznać że akurat droższe też nie oznacza że akurat jest super :( Twój link i Wilka (te same) ciekawa propozycja choć i Amon też ma dobrą alternatywę , kupić z lepszym oprogramowaniem
pepic:
--- Cytat: kichu w Styczeń 05, 2012, 04:49:20 pm ---....
Jedyna wada kalibratorow, jest ze wydaje sie na to troche kasy, raz uzyje, a pozniej pol roku albo dluzej lezy w szafie, az sie przypomni, ze moze by tak skalibrowac... i tak w kolko...
--- Koniec cytatu ---
Hmmm to może Stowarzyszenie mogłoby kupić a później członkowie mogliby wypożyczać... :)
Amon:
Moim kalibrowal kifcio, redak, ja sam kilka monitorów swoich i znajomych. Do kicha miał dotrzeć, w końcu nie dotarł - byłaby mistrzowska opinia ;).
Wiem, że na głównym monitorze do zdjęć mam kolory w "miarę" takie jak powinny być. Co więcej mam skalibrowane 3 inne, różne monitory stojące obok siebie - tu zawsze myślałem, że nie da się ich ustawić aby podobnie wyświetlały, a jednak tak teraz jest, czyli się udało (to monitory różnych firm i ogólnie różne standardem).
Generalnie - na moje amatorskie potrzeby to w 100% starcza. Czy monitory są skalibrowane idealnie? Na pewno nie, ale wchodząc na kolejne poziomy zaawansowania tej tematyki można dostać fioła - i to chyba akurat większość osób potwierdzi :).
Moja wersja to PRO, najtańsza EXPRESS, ta droższa to ELITE. Są jeszcze takie pow. 1500zł jakieś, ale te pomijam. Z tego co pamiętam to ELITE ma jeszcze kalibrację drukarki. EXPRESS ma tylko 1 standardowe ustawienie parametrów i nie można ich zmieniać. Cenowo najlepiej chyba wypada PRO - cena do tego co oferuje.
No i jak pisałem - ostatnia sprawa, mimo, że w oprogramowaniu z pudełka były możliwości konfiguracji wielu rzeczy, to warto ściągnąć aktualizację - jest jeszcze więcej. Oddzielnie biele ustawia, szarości, czernie, oddzielnie podaje parametry dla monitora - rgb/jasność/itp. A na koniec kalibruje to wszystko. Jest też czujnik światła w pomieszczeniu, który uwzględnia parametry.
Ja z reguły robiłem tak, że puszczałem kalibrację np. 3 razy, zakładały mi się 3 profile różne. Potem poddawałem je testowi (w ramach oprogramowania kalibratora). A na koniec... no przyznam się... otwierałem zdjęcia hesjowatego i wybierałem najlepszy z tych 3 profili - bo wszystkie baaardzo delikatnie się jednak różniły, pomimo, że kalibrowałem 3 razy w ciągu ok. 1 godziny.
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej