Pytanie mam (i pewnie nie tylko ja) do Elektroluxa żeby objaśnił co widać na 7 :-))
Udało mi się wypatrzeć ślizg na ogon i chyba ósemkę (kubańską?).
no to po kolei:
Zaczyna się na górze, tam gdzie jest napisane 130. Mamy razem 7 figur. Początek każdej figury tam gdzie kropka, koniec - kreska. Liczby przy kropkach, to "optymalna" prędkość wprowadzenia do figury (w km/h)
1. 3/4 pętli z ćwiartką beczki w pionie do dołu - Rozpoczęcie całej wiązanki prostopadle do kierunku strefy akrobacji; pion w dół z 1/4 beczki sterowanej; 3/4 pętli z wyprowadzeniem do lotu odwróconego na kierunku "pod wiatr".
2. pół beczki sterowanej w kącie w dół - Rozpoczęcie z lotu plecowego; przejście do kąta 45 stopni i pół beczki sterowanej; wyprowadzenie do lotu normalnego.
3. ślizg na ogon z ćwiartką beczki sterowanej w pionie do dołu (ślizg pozytywny - szybowiec musi po ślizgu "przewalić się na brzuch") - wyjście z figury prostopadle do kierunku strefy akrobacji.
4. skobel z ćwiartką beczki sterowanej w pionie do dołu - wprowadzenie prostopadle do kierunku strefy, wyprowadzenie na kierunku "z wiatrem".
5. 3/4 pętli z beczką akcentowaną na 4 w górnej części pętli - wprowadzenie z lotu pionowego do góry; beczka akcentowana na 4 w górnej części pętli.
6. pół ósemki kubańskiej z połówką beczki sterowanej w kącie do góry - wprowadzenie, kąt 45 stopni z 1/2 beczki sterowanej; 3/4 pętli; kąt 45 stopni; wyprowadzenie do lotu normalnego.
7. 5/8 pętli z półtorej beczki sterowanej - wprowadzenie z lotu normalnego; kąt 45 stopni; 5/8 pętli; 1,5 beczki sterowanej; wyprowadzenie - lot normalny - koniec wiązanki.
Linie ciągłe, to lot normalny, czyli z przeciążeniem dodatnim - linie przerywane - lot odwrócony (plecowy), czyli z przeciążeniem ujemnym