ZDJĘCIA INNE > Ludzie

Portretów kilka.........

<< < (3/3)

hesja:
Waluś - samo sedno...
ja od siebie dodam ze (pomijajac wady o ktorych pisze Waluś)
bardzo podobuje mi sie klimat 6
takie zaproszenie i nie zaproszenie z tym wolnym miejscem ale i ksiazka - najsik :)

Valush:
Co do samego kadrowania (cropp): wiecie, ja rozumiem, że to wszystko jest wysoce subiektywną oceną, niemniej z jakiegoś powodu ekrany TV, kinowe itp itd są takie a nie inne. 1:1, 3:2, 4:3, 16:9, 16:10 - niby nic, wolność formatu, jednak jakoś tak to sprytnie ustalono ze każde odstępstwo od tych wymiarów (nawet minimalne) jest podświadomie wyłapywane przez nasze oko króe mówi "coś tu nie gra". To tak samo jak z ideologią tworzenia plakatu i umiejscawianiem nań elementów - ktoś kiedyś to przeanalizował, jakieś wnioski otrzymał - dobry plakat tot aki który przyciąga nasz wzrok zanim w ogóle zorientujemy się co na nim umieszczono. Reguł są po to by je łamać, ale świadomie i w konkretnym celu, inaczej osiągamy niezbyt ciekawy efekt - aczkolwiek to też przecież pozostaje sprawą indywidualną. Zresztą - tak na serio świat jest szary, więc co się martwić ;)

deoc:

--- Cytat: Valush w Wrzesień 29, 2011, 09:35:57 pm ---Co do samego kadrowania (cropp): wiecie, ja rozumiem, że to wszystko jest wysoce subiektywną oceną, niemniej z jakiegoś powodu ekrany TV, kinowe itp itd są takie a nie inne. 1:1, 3:2, 4:3, 16:9, 16:10 - niby nic, wolność formatu, jednak jakoś tak to sprytnie ustalono ze każde odstępstwo od tych wymiarów (nawet minimalne) jest podświadomie wyłapywane przez nasze oko króe mówi "coś tu nie gra". To tak samo jak z ideologią tworzenia plakatu i umiejscawianiem nań elementów - ktoś kiedyś to przeanalizował, jakieś wnioski otrzymał - dobry plakat tot aki który przyciąga nasz wzrok zanim w ogóle zorientujemy się co na nim umieszczono. Reguł są po to by je łamać, ale świadomie i w konkretnym celu, inaczej osiągamy niezbyt ciekawy efekt - aczkolwiek to też przecież pozostaje sprawą indywidualną. Zresztą - tak na serio świat jest szary, więc co się martwić ;)

--- Koniec cytatu ---

I tu mi sie skojarzyly nasze koszulki, gadzety, koszule... Najpierw widzisz mazaje, ktore zwracaja uwage,  a dopiero za Chwile widzisz co i jak...

P.s. A jeszcze uwazaj, bo za takie uwagi moze Cie rozerwac...

hlynur:
Podziękował. Pierwszy żołądek przyjął do trawienia.
Jak w każdym typie fotografii są pewne reguły, które trzeba poznać.
A ciasne kadrowanie to naleciałość z fotografii lotniczej..................
Jeszcze raz zapodam to co się nie wyświetla.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej