FOTO-TECHNIKA > Komputery i oprogramowanie

Komputer stacjonarny dla hesji...

<< < (3/8) > >>

hesja:
obudowe mam - chyba ze 3 szt. i tak jej nie widac
swieta racja

deoc:
jakbym bral dla siebie kompa dzis to tylko dołożyłbym do 16GB ramu i jak niemialbym to SSD dorzucil chociaz 64GB na system, office i ps'a ;)  a chca c zaoszczedzic to do PSa na moim poziomie, poczty i GG oraz WWW wzialbym i3, tyle ze mam C2Q6600 i nie ma sensu zmieniac...

co do obudów to sam sobie kupilem "zajebis..." obudowe chifteca za duzo pieniazkow... jest fajna rozwiazania montazu hdd, kart, plyty itp - tyle ze mi sie w miejsce pod biurkiem nie miesci :( i chyba kupie zwykla obudowe za 70zl i przeloze bebechy do niej

kichu:
deoc dobrze gada, z grubsza to tak samo widze

ssd na system koniecznie, winda wstaje 10 sekund, zero opozniej przy uruchamianiu czegokolwiek itp

chociaz rozsadne ssd to minimum 120gb, sama instalka 7-ki zjada sporo

16gb ramu ??? a po cholere, chyba, ze naraz ma chodzi 5 sesji ps-a i niewiadomo co jeszcze

ja mam 6gb i nie ma bata zeby sie cos przycielo czy cos jak mam pootiweranego ps-a, capture nx, przegladarke fot, przegladarki www, troche badziewa w tle itd.

takze 8gb styknie imho z nadmiarem

raid 1 - czyli dwa dyski w mirrorze - imho warto na dysk magazyn z kompie postawic... nie nalezy tego traktowac jako alternatywy do drugiej kopii w innym miejscu, ale jako cos
co daje margines bezpieczenstwa na wypadek, gdyby  ten pojedyczny dysk w kompie sie zbiesil... i to niewielkim kosztem, bo dyski teraz sa generalnie tanie...

drugia (a nawet i trzecia kopia) gdzie indziej obowiazkowo, ale takie kopie robi sie w jakichstam odstepach czasu - a raid daje nieco wiecej bezpieczenstwa w przerwie miedzy tymi
kopiami

deoc:

--- Cytat: kichu w Wrzesień 20, 2011, 08:33:45 pm ---

16gb ramu ??? a po cholere, chyba, ze naraz ma chodzi 5 sesji ps-a i niewiadomo co jeszcze

--- Koniec cytatu ---

ramu nigdy nie zawiele... ja musze miec, bo sam serwer SQL pożera na start 1GB, takie gó... GG 200MB, PS potrafi 2GB zając ;)
zwlaszcza, ze teraz 8GB DOBREGO ramu to 200zl :/

kichu:
no masz racje, ale decydujac wiecej ramu czy ssd wzialbym 8gb ramu i wiekszego ssd jednak - sam mam 120gb i troche mi malo... tym bardziej ze ja ssd traktuje jako dysk biezacy
a hdd jako typowe archiwum, wiec np. biezaco obrabiane/przegladane foty siedza na ssd, a wedruja do archiwum na normalnym hdd po skonczonej obrobce - jak sie robi biezacy
przeglad to access time ssd tez robi przy przegladaniu fot w porownaniu do hdd-ka

jeszcze w kwestii ssd mozna pomyslec, czy np. wziac starszego vertex 2 a wiekszego czy nowego ale mniejszego - ja mam dwojke a i tak sie z wszystkim wyrabia z palcem

editnalem posta wyzej i dwa zdania dopisalem - w tym samym czasie

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej