FOTO-TECHNIKA > Komputery i oprogramowanie
RAW/NEF a kolorki
kurczak:
Rozmowa na temat kolorków Marsa fotek.
Dziś obrabiałem fotki do big day :). Ponieważ lubię "cukierkowe" kolorki to moje F-5 podobnie jak Twoje były bardziej czerwone, niż powinny, jednak popracowałem nad nimi troszkę i już są naturalniejsze, choć przyznam, że często lubię podrasowywać kolory.
Mariusz, jak obrabiasz swoje foty to kierujesz się ogólnym wrażeniem, czy starasz się dorównać oryginałowi?
MarS:
powiedzmy, że nie zawsze oryginał wypada najlepiej
tzn, nasycenie nie zawsze podkręcam, często zwiększa się ono już przy podbiciu kontrastu
staram się aby było jak najbliższe oryginałowi, ale np z tej serii 3 była dość szaro bura i ponura i tu kolorystycznie podciągałem
kurczak:
A czerwień na dwóch pierwszy, to przypadek, czy celowo?
MarS:
W tych dwóch fotach czerwieni nie kręciłem tzn te dwie foty są bardzo mało obrabiane a czerwień nawet była trochę zdejmowana bo w 1. przyciemniałem tło i czerwień wyszła za mocna podczas przyciemniania tła bo i jej sie trochę nasycenie zmieniło.
Co do Twojego pytania to, owszem czerwień przypadkowo/sma z siebie wyszła i jest jak dla mnie dobra, co nie oznacza że gdyby wyszła zła to bym ją złą zostawił. Ja akurat czerwień na "patrolu" mam dobrą już z "automatu"
tu jest fota wywołana z NX i zapisana do jpg i zmniejszona bez obróbki, [tzn poziomy tylko] ta czerwień taka jest po prostu
kurczak:
--- Cytat: MarS w Styczeń 14, 2010, 11:45:23 pm ---W tych dwóch fotach czerwieni nie kręciłem tzn te dwie foty są bardzo mało obrabiane a czerwień nawet była trochę zdejmowana bo w 1. przyciemniałem tło i czerwień wyszła za mocna podczas przyciemniania tła bo i jej sie trochę nasycenie zmieniło.
Co do Twojego pytania to, owszem czerwień przypadkowo/sma z siebie wyszła i jest jak dla mnie dobra, co nie oznacza że gdyby wyszła zła to bym ją złą zostawił. Ja akurat czerwień na "patrolu" mam dobrą już z "automatu"
tu jest fota wywołana z NX i zapisana do jpg i zmniejszona bez obróbki, [tzn poziomy tylko] ta czerwień taka jest po prostu
--- Koniec cytatu ---
Twoje fotki naprawdę mi się podobają. Jednak w kwestii czerwieni F5 mam odmienne zdanie. Przed ustaleniem koloru moich F5 sprawdzałem właściwy kolor w necie i w katalogu, który przywiozłem z Axalp 2008, mam też duże plakaty, na których ta czerwień jest inna. Oczywiście gdybym chciał ustawić dokładnie taki sam kolor jak w oryginale to musiałbym siedzieć nad tymi fotkami jeszcze przez kolejne dni :).
Pobawię się przez chwilkę w kicha :).
Przecież przy otwieraniu NEF masz wstępne ustawienia balansu bieli w puszcze, no chyba, że resetujesz wszystko i sprawdzasz jak wygląda "surówka", ale to również jest uzależnione od oświetlenia padającego na obiekt. Ja robię wszystko w NEF, ale staram się ustawiać puszkę w taki sposób, żebym potem jak najmniej czasu spędził przy obróbce fotek. Po co go tracić na coś, co może być od razu uzyskane w procesie produkcji. Na najbliższych warsztatach z przyjemnością porównam i opowiem o swoich metodach uzyskiwania pożądanych efektów.
Aaa zapomniałbym w przyszłym tygodniu mam wystawę moich najlepszych 300 fot lotniczych z ostatnich 5 lat, mam nadzieję, że dotarły już do Was zaproszenia.
Jeśli nie, to oficjalnie zapraszam, 22.01.2015 Galeria w Nowym Jorku, jeśli nie macie zabukowanego lotu, to słyszałem, że hesja leci i ma jeszcze 25 wolnych miejsc w swojej nowej zabawce, którą mu udostępniło Lockheed Martin :). Oczywiście na miejscu o nic nie musicie się martwić, ja wszystko stawiam :).
I pomyśleć, że w 2009 wybraliście mnie na skarbnika, żebyśmy wtedy mieli taką kasę, to ............., ale jak to mówią, najtrudniej jest zrobić pierwsze 20 fot ;).
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej