FOTO-TECHNIKA > Technika i sprzęt fotograficzny
Nowicjusz prosi o pomoc
bronek:
Zibi - jako nowicjusz pod względem dorobku napiszę tylko za siebie...
Mam D90 oraz 70-300 od 2 lat - nie żałuję tego zakupu i jestem bardzo zadowolony.
Dokupiłem 70-200 + tc2.0 i też twierdzę że to genialne szkiełko - portrety wychodzą bajka !!! niestety brak moich umiejętności uniemożliwił mi wykorzystanie w 100% tego szkiełka w Radomiu. inna sprawa to albo mi się ręce tak trzęsą albo AF nie wyrabia tu i tam z MOIM egzemplarzem D90 (podkreślam MOIM :) Czasem mam wrażenie że działa poprawnie tylko środkowy punkt AF...
Z ciekawostek w Radomiu podpiąłem D90 do nikkora 400 2.8 + TC2.0 III i byłem w ciężkim szoku :)
Moim zdaniem opcja Hesji nikkor 500 na 2.8 z D300s to na dziś bajka
Wilk ma świętą rację jeśli 500 to musi być drugie body z szerszym szkłem (D90+70-300) - składak z radomia jaki opisałem wyżej dał mi w kość kilka razy bo drugiego body nie miałem... skończyło się przekazaniem koledze 400 i powrotem do 70-200 z tc :)
pozdrawiam,
Zibi:
--- Cytat: hesja w Wrzesień 05, 2011, 09:47:52 pm ---masz 10 tysiecy... i 70-300
to masz trzy opcje:
1. przepijasz te 10 kołą z nami i sie swietnie bawimy a przy okazji uczymy Cie jak zastosowac 70-300 by byly dobre foty
2. Odkladasz te 10 koła i zbierasz na drugie tyle i kupujesz uzywane 500mm
3. Kupujesz 70-200VR i konwerter nowy TC2.0
wielu wybrało bramke nr 3 (obiektyw sie pieknie do portretu tez przydaje)
ale ja bym chyba poszedl w kierunku bramki nr 2 :)
aaa i dzieki za mile slowo i witaj w domu :)
--- Koniec cytatu ---
Mała poprawka bo coś chyba poknociłem :( malutka poprawka :) bramka nr.1 kto wie ,może tylko przy użyciu nieco mniejszych środków :) nr.2 narazie przynajmniej nierealne :( nr.3 myślę że byłby to właściwy wybór
Zibi:
--- Cytat: Tomaszek w Wrzesień 05, 2011, 10:08:37 pm ---Moim zdaniem albo zmiana puszki na jakieś D300, może być używane i dozbieranie na 70-200 + TC2.0, albo od razu szkiełko + konwerter. Zaletą tego rozwiązania jest fakt, że poza lotnictwem masz rewelacyjne szkiełko do normalnego focenia. Jeśli chodzi o lotnictwo to 70-300 to naprawdę fajne szkiełko. Na początku robiłem właśnie nim i D700 więc miałem nawet krócej niż Ty. W dwudziestce, którą wysłałem z aplikacją 15 zdjęć było robione na ogniskowej poniżej 300 mm (http://spfl.pl/forum/index.php/topic,1634.msg24416.html#msg24416, exify są więc sam możesz sprawdzić. Na początek to nie jest wcale zły zestaw.
--- Koniec cytatu ---
Muszę przyznać z szacunkiem że fotki super.Więc nie zostaje nic innego jak wziąść się za cięzką pracę i naukę.
Zibi:
bronek, ja też nie żałuję swojej decyzji zakupu :) poprostu szkoda rozwalić kasę na głupstwo , oczywiście tak jak pisałeś 500 mm to jak narazie strefa marzeń :(
Zibi:
hmm jak narazie w 80% jestem przekonany za zestawem 70-200VR i konwerter nowy TC2.0, że byłby to chyba właściwy wybór :)
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej