FOTO-TECHNIKA > Technika i sprzęt fotograficzny
Dylemat finansowo-techniczny :(
volt:
Za chłopakami - szkło.
Rozumiem, jakbyś jechał na zestawie D40/D60 + 70-300. Wtedy chyba trzeba by zmienić puchę. Ale D90 to solidny korpus (sam na nim póki co jadę), dlatego celowałbym w zmianę szkła.
larky:
Ja też bym brał optykę na Twoim miejscu, tym bardziej, że utwierdza mnie w tym świeżo nabyty 70-200 VR II, teraz czekam (nie) cierpliwie na regenerację zasobów i nerwów mojej żony aby nabyć TC 2.0 III :)
bronek:
Temat uznaję za zamknięty :)
Dziękuję wszystkim za rzeczowe rady.
Dzięki pomocy szefa wszystkich szefów kolejny 70-200 + TC III znalazł dom.
Ciężkie bydle ale jakoś dojdziemy do porozumienia :)
Dzięki Hesja :)
Skibek:
A ja bym inaczej doradził...
D300s a D90 to przepaść (szybkość, ergonomia, jakośc na wysokim ISO, autofokus, jakość i możliwości opcji filmowych). Pożycz od kogoś D300s na jeden dzień to zobaczysz o czym mówię ;).
70-300VR to fajne szkło, ale ciemne (5,6), ale nie oszukujmy się... Jak często używacie 2.8 przy fotografowaniu samolotów? Wiem, wiem, niektórzy robią tylko na 2.8, ale to są ektremiści ;P
70-200VRII to superszkło, ale w połączeniu z TC2III będzie mniej super (a niech tylko ktoś powie, że nie ma różnicy "z" i "bez" TC w pracy AF i jakości obrazka na 200mm ;) ).
Ja bym doradził D300s + 70-300VR, bo wtedy będziesz miał 450mm z super możliwościami z poziomu korpusu.
Opcja 140-400mm ze światłem 5.6 (bo TC) z prawie idealnym AF i prawie idealnym obrazkiem oraz powolną, nieergonomiczną i szumiącą puszką mnie jakoś nie przekonuje.
Wybór należy do Ciebie ;)
EDIT:
Właśnie zauważyłem, że nie zdążyłem ;) Już wybrałeś... Zatem, życze udanych kadrów superszkłem i mam nadzieję, że moje przepowiednie się nie sprawdzą ;)
kwiecin:
Skibek, w powyższym wyliczeniu pojawil sie chyba blad, bo dla 70-300 dales mnoznik 1.5 (i wtedy masz 450mm), a dla 70-200 +TC mnoznika juz nie.
Zatem po zaaplikowaniu mnoznika bronek uzyskue D90 + 210-600 mm
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej