FOTO-TECHNIKA > Komputery i oprogramowanie
Pierwszy Mac :)
kaczy:
--- Cytat: deoc w Sierpień 10, 2011, 11:21:56 am ---a z drogich akcesoriow do Maca polecam dyski z serii MyBook Studio (...)
--- Koniec cytatu ---
WD wydało właśnie nową serię WD My Book Studio (nie mylić z WD My Book Studio LX bo to zupełnie inna seria!). Będą niebawem dostępne w Polsce, ale z tego co widzałem w recenzjach to naprawdę warto (choć oczywiście tanio nie jest). Uwaga tutaj na nazywnictwo dysków przy kupowaniu ich w sklepach internetowych, bo można się naciąć na starą wersję chcąc nowej (niektórym sprzedawcom nie chciało się wcześniej dodawać "LX" przy starej wersji i teraz jest problem). Polecam recenzję znajomego blogera - WD My Book Studio 3TB już na biurku, oraz WD MyBook Studio 3TB – wrażenia z użytkowania.
Od siebie polecić mogę jeszcze rozwiązanie sieciowe, czyli WD My Book World Edition - mam i sprawuje się naprawdę bardzo dobrze. Ja pracuję jeszcze na tych białych maczkach, nie aluminiowych więc pasuje do kompletu idealnie :P Na stronach producenta dostępny jest już jedynie opis wersji My Book World Edition II (dwa dyski w RAID). Znajomy ma tę wersję i także bardzo sobie chwali.
szamal:
Kichu, z moich doświadczeń odnośnie Time Machnie wynika ze cały backup zapisywany jest według formatu Apple i w razie czego nie odczytasz plików na innej platformie np. Windows, w związku z tym przesiadłem się na iBackup i dla mnie jest to super rozwiazanie, bo robię backup na dyskach zewnetrznych i wtedy w zależności od potrzeb mogę je odczytać albo na PC albo na Mac'ku przy Time'ie już nie było takiej możliwości.
Co do Skypa to wczoraj pokazała się informacja ze jest już nowa wersja Skaypa (ponoć poprawiona) która obsługuje kamery i transmisje HD które są możliwe w nowych Macbookach, ale póki co nie sprawdzałem tej aktualizacji.
kichu:
tylko iBackup mnie nie urzadza, bo z tego co widze, nie zrobi kopii calego dysku a tylko plikow, wiec nie da sie zrobic restore zapuszczeniem przywracania na raz, tylko trzeba sie babrac (instalacja + restore)
a ja poki co backupy ogarniam tak - na Win
- regularnie robie snapshot dysku systemowego (mam obraz - brand new instalacja z potrzebnym calym softem (taki total awaryjny) oraz ze 3 ostatnie robione raz na miesiac
- zdjecia + wazne dane - dysk w kompie RAID na mirrorze oraz kopia na dysku zewnetrznym oraz cloud backup w necie (crashplan.com - polecam btw)
kichu:
dobrzy ludzie
podpowiedzcie jak ogarniac takie kombinacje jak pecetowe
home / end
pg up / pg down
insert / delete
:)
suselka:
Można dokupić klawiaturę przewodową, ja podpinam macbooka do monitora i klawiatury. Page up/down w PDFach to strzałka lewo/prawo.
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej