ZDJĘCIA INNE > Krajobraz

Przed burzą....

<< < (3/5) > >>

volt:
No nie powiem, zacne seciwo. Ciężko wybrać faworyta z pierwszej trójki.
A zameczek piękny. Ładnie doświetlone kadrzywo :)

harb:

--- Cytat: kichu w Lipiec 13, 2011, 01:12:09 pm ---zlapane momenty kadry bajkowe, ale jest cos w tych fotach (1-3) cos co wywoluje lekki dysonans (chodzi o kolorki)

moze to moj lapek albo cos - bo tak w tej chwili ogladam, ale jak po otwarciu watku pojawila mi sie pierwsza fota, moja pierwsza mysl byla taka - harb i selektywny kolor - cos mi tu nie gra - niemozliwe

i tak wlasnie jakos... ze na pierwszy rzut oka ma sie wrazenie, ze to jest mix zdjecia bw (gora) i kolor (dol)

oczywiscie sie nie zarzakem, jak dotre do domu to obejrze na normalnym monitorze

--- Koniec cytatu ---

nic z tych rzeczy, normalne zjawisko nie ma sklejanych czy tez łączonych kadrów, obrobione w jednym jak zawsze programie Nikon Capture NX, nie ma zachwiania koloru możesz zapytać Grzesia "Antreza" razem zaliczyliśmy te maki, oczywiście nie twierdzę że nie drobnego odstępstwa kolorystycznego, kolor jest celowo lekko podkręcony z ustawieniem ocieplonego WB, to nie są zdjęcia dokumentalne, to jest moja wizja tego miejsca, fotograf pejzażysta sam kreuje rzeczywistość, najlepsi w tej dziedzinie mam na myśli fotografów National Geograpic są tego przykładem. 
Jedynka została zdjęciem dnia  w angielskim wydaniu magazynu Digital Camera
http://harb.pl/Krajobraz%20-%20Landscape/Krajobraz%20III%20-%20Landscape%20III/slides/DSC_3438OrgMały.html
oraz opublikowana na portalu 1x.com gdzie opublikowanie  zdjęcia jest sporym sukcesem
http://1x.com/#!/photo/42809/portfolio/38302/latest-additions
natomiast dwójka z setu w tymże Digital Camera, ukaże się w najblizszym numerze w druku papierowym

pozdrawiam :)

kichu:
gratuluje! ale nie zrozumiales o czym pisalem... nie twierdizlem ze cos skladales czy kreciles, tylko ze zestawienie kolorystyczne gory i dolu sprawialo na moim lapku wrazenie, jakbys zrobil selektywny kolor (pani w reku trzyma czerwony kwiatek, a reszta zdjecia cz-b)

ogladam to teraz na duzym dobrym monitorze i wyglada to zdecydowanie inaczej (efektu o ktorym pisalem nie ma) a widoczna jest ladnie tonalnosc i gra kolorow na niebie

harb:

--- Cytat: kichu w Lipiec 13, 2011, 06:48:31 pm ---gratuluje! ale nie zrozumiales o czym pisalem... nie twierdizlem ze cos skladales czy kreciles, tylko ze zestawienie kolorystyczne gory i dolu sprawialo na moim lapku wrazenie, jakbys zrobil selektywny kolor (pani w reku trzyma czerwony kwiatek, a reszta zdjecia cz-b)

ogladam to teraz na duzym dobrym monitorze i wyglada to zdecydowanie inaczej (efektu o ktorym pisalem nie ma) a widoczna jest ladnie tonalnosc i gra kolorow na niebie

--- Koniec cytatu ---

Krzysiu zrozumiałem, zrozumiałem, :) i dlatego napisałem to co napisałem, był taki specyficzny układ chmur, czekaliśmy prawie godzinę w aucie aż przestanie lać, od miesiąca mam Eizo S2262W (choć wczesniejszy Nec też nie był zły) ale ten jest naprawdę bdb i trudno na tym monitorze czegoś niedobrego dziejącego się z kolorem nie zauważyć, zresztą fotografii krajobrazowej kiedy mam tego świadomość że fota zmierza w kierunku zdjęcia które da się zauważyć, potrafię poświęcić kilka dobrych godzin, niestety tak już jest ze nie ma niczego za darmo :)

pozdro   

Dyziek:
Gratulacje Harbek :) Foty jak zawsze - klasa :)

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej