w kwestii panoram wszystko zalezy od podejscia... dla mnie np. panoramowanie jako technika, jest po prostu jednym z wielu
srodkow wyrazu w fotografii... stawianym niejako na rowni, ze swiatlem, kompozycja kadru, ekspozycja, obrobka i tak dalej...
jak ogladam czyjes zdjecia, to od tego czy jest ono zrobione na 1/30, 1/60 czy jednej jakiejstam sekundy interesuje mnie tak
naprawde jak to sie wszystko wizualnie komponuje, bo np. mamy kadr propsa od mordy z pieknym widokiem na pilota i moze
byc tak, ze zamkniete w krag smiglo, ktore dostanie swiatla albo jest biale, bedzie nam ta mordke tak naprawde przeslaniala,
a fota na dluzszym czasie, gdzie smiglo zrobi przerwe, ale ukaze nam ta morkde bedzie miala duzo lepszy efekt wizualny - tak
to widze od strony foto-estetycznej
od strony technicznej - za dobre panoramki zawsze bedzie szacun, bo tylko ten kto probowal - szczegolnie dlugimi szklami wie, ze to tak latwo nie jest... i jak kazdy jak mam okazje lubie sie tez pobawic jak nadluzszymi czasami i zobaczyc na ile daje rade
natomiast nigdy nie bede ocenial jakichkolwiek zdjec niejako automatycznie, ze to co jest dobre technicznie od razu automatycznie gra fotograficznie
wracajac do zdjec
1 - jestem na tak, ladnie wirniki graja, tlo takze, kadrowo moze lekko obrocilbym w prawo zeby smiglak lecial ciut do gory, moze wtedy
uda sie caly wirnik w kadr wkomponowac, robi on dla mnie jedyny maly dysonans na tej focie
2 - ladna, choc w porownaniu do takiej jedyneczki jest bardziej "stateczna" - na jeden czuc dynamike
3 - kadr superowy, natomiast nieostrosc imho rozklada fote, w tym sensie, ze na takim ciasnym kadrze, gdzie widac sporo detalu
nieostrosc wynikajaca z poruszenia robi przeciwna robote, oko biega i zamiast uczepic sie na tym detalu nie moze go znalezc... tutaj wlasnie imho czas jednak nieco za dlugi...
4 - tutaj podobna uwaga jak wyzej, ale przez to ze kadr jest szerszy i dalszy nie jest to az tak widoczne
5 - w porownaniu do reszty fot z setu taka sobie... roznorakie tlo tak naprawde nieco przykrywa nieco smiglowiec...
6 - kupuje ale wolalbym chyba niecenralnie - ciach odrobine lewej i moze dolu
7 - wielka szkoda, ze chlopaki sie ruszyly, to jest jedyny alement ktory kontrastuje i tam patrzy sie odruchowo i nie czuc tam ostrosci - kadr
reasumujac caly set bardzo udany, 1, 3 i 7 moi faworyci, gdyby nie te niewielkie uwagi byloby juz w ogole bajkowo
a kwestii co do tego, ze sie pisze ze tylko panoramki i nie wiadomo co i jak to mysle, ze to wynika w duzym stopniu ze sposobu prezentacji... bo smiglaki na ogol serwujesz jako osobny set, przez co wszystko sie do siebie upodabnia... gdybys natomiast zaserwowal np. set z Zeltweg, w ktorym mielibysmy ze 3-4 najlepsze smiglaki jako "firmowa kropka nad i" tego wrazenie czesc osob by pewnie nie miala - spekuluje oczywiscie