Huh, tego się trochę obawiałem, że może się okazać iż będę pierwszym SPFL'owym testerem tego słoika

Nie lubię tego typu oszczędności, ale "trochę" mi się w życiu (zawodowym jak i prywatnym) pokomplikowało w tym roku (niektórzy forumowicze wiedzą o co chodzi) i jeśli chce w najbliższym czasie cokolwiek latającego fotografować to w grę wchodzić może jedynie to szkiełko (plus pożyczone 70-200 f/2.8 ). Wszystko inne musi teraz po prostu poczekać (choć 70-300 VR bezapelacyjnie nadal widnieje na mojej "krótkiej liście" szkieł które marzy mi się nabyć).
Nie zadawałbym sobie nawet pytania "czy warto" gdyby różnica pomiędzy 55 a 70 była rzędu 1200/1600zł (taką cenę w wielu sklepach widuję i zdecydowanie wolałbym sobie odpuścić tak małą "oszczędność"). W każdym razie, mimo kiepskiej obecnie sytuacji życiowej, nie chciałbym rezygnować z fotografowania, bo sprawia mi radość... piszę o tym, aby nie czytać później, że "dziaduję", bo nie o to chodzi. Jeśli ktoś się spotkał z tym szkłem choćby na chwilę (lub czytał jeszcze jakieś pozytywne czy negatywne, dyskwalifikujące go opinie) będę bardzo wdzięczny za wasze rady. Każdą wezmę sobie do serca