ZDJĘCIA INNE > Reportaż

Pierwsza runda Norwegian Drift Series

<< < (3/3)

Master_D:
Fajny secik, ale nie ciekawy bo nie lotniczy :P (good joke)

Eskimos:

--- Cytat: Jamal w Maj 19, 2011, 07:14:13 am ---Zdjęcia bardzo fajne ale mają jedną wadę - wszystkie są za jasne przez co wiele tracą na plastyce. Pomiar światła dajesz średnio ważony i korygujesz na + samochody, które są ciemne, a to się moim zdaniem nie sprawdza. Ja rozumiem że czasami przy panoramowaniu trzeba trochę dodać do ekspozycji, ale lepiej zainwestować w filtr szary lub nawet polaryzacyjny.

I jeszcze jedno. Ja rozumiem że paning (to określenie mnie strasznie drażni :)) jest ostatnio strasznie trendy (to też :)), szczególnie na tym forum, ale nie sztuką jest pokazać ruch przez rozmycie tła, sztuką jest tak dobrać parametry ekspozycji, żeby pokazać ruch i jednocześnie elementy tła, mogą to być drzewa, elementy infrastruktury toru, kibice, reklamy. Chyba nikt nie wyobraża sobie relacji z zawodów polegających na samych panoramowaniach? Moim zdaniem dynamika jest bardzo ważna ale nie zawsze pokazana w ten sposób.

--- Koniec cytatu ---

Za jasne ? Kilka osob wspominalo ze za ciemne  ;) Korekcja na plus bo pierwsze trzy robione pod slonce, punktowy pomiar sie nie sprawdza, zwlaszcza ze co samochod to inny kolor, im ciemniejszy tym bardziej dym wypala i potrzeba jeszcze wieksza korekcje, matrycowy tez niezbyt sie spisuje, szary filtr jeszcze nie dotarl a o polarze juz moge zapomniec, kobita sie w nim zakochala  ;) Jak skoncza remontowac tor to sie pokombinuje z innymi ujeciami, na razie zostala tylko "eska" i "dlugi banan", no i najwazniejsze, glownym priorytetem bylo przetestowanie 70-200 z TC20III przed sezonem lotniczym wiec stad panoramowanie ;)

Nastepnym razem sie poprawie, obiecuje  ;)

--- Cytat: MarS w Maj 19, 2011, 01:06:22 am ---1 i 2 najbardziej, jest moc ... a filmik masakra

--- Koniec cytatu ---

Masakra to bedzie na czerwcowym Gatebilu, znow trzeba bedzie taksowke brac bo policja obstawi drogi  ;D

Gatebil Rudskogen juli 2008 TEASER

Trzy dni picia, imprezowania i zlomowania samochodow  ;)

kifcio:

--- Cytat: Eskimos w Maj 19, 2011, 09:13:52 pm ---[Za jasne ? Kilka osob wspominalo ze za ciemne  ;) Korekcja na plus ....

--- Koniec cytatu ---

jak dla mnie są w sam raz, białe nie wypalone, na ciemnym widać szczegóły, ładnie skontrastowan
secik na duży plus

Jamal:
Ech, nie chodzi mi o całość zdjęcia że jasne, tylko po prostu przy wysokich wartościach przysłony jasne elementy robią się mało ciekawe, zbyt jasne, ostre i odciągają uwagę. W dodatku ciężko wtedy zapanować nad kolorami, szczególnie czerwienią (jedzie w maliny przynajmniej na części auta). Spróbuj zmierzyć się na nawierzchni gdy nic nie jedzie, zablokuj ekspozycję i strzel kilka klatek. Samochód przecież nie jest odstrzelony w kosmos i warunki oświetlenia będzie miał dokładnie takie jak tor w danym miejscu. Delikatna korekta zawsze będzie potrzebna, ale już delikatna. Zresztą, testowo dziabnij jedno zdjęcie na pełnej dziurze a później rób swoje i porównaj plastykę i to magiczne "coś", te miękkie przejścia między światłem a cieniem, kontrasty i kolory.

BNOVY:
1 mz masakruje resztę ;) bardzo dobry cały set :)

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej