FOTO-TECHNIKA > Technika i sprzęt fotograficzny
d700 + 70-300VR + TC? na początek
seba:
witajcie, jako że to jest mój pierwszy w sumie tutaj post na tym forum to widzę i tak dużo nicków z forum nikoniarzy więc jestem jak w domu :)
mam pytanko do Was "wariatów lotniczych" :
1. d700 + 70-300VR - wystarczy mi na początek do zabawy ze stroną lotniczą? Chciałbym spróbować i zacząć robić zdjęcia w strefie lotniczej tak to nazwę.
2. czy do zestawu powyżej żeby było lepiej używać jakiegoś TC? 1.4 1.7? czy ktoś tak działa i jest zadowolony czy jednak odradzacie żeby nie wyrzucać pieniędzy na TC?
z góry dzięki za wasze opinie i uwagi.
pozdrawiam
Seba
Edit: Sorki źle napisałem, już poprawiłem chodziło mi oczywiście o 70-300 VR.
Amon:
Chyba masz na myśli 70-200VRII?
seba:
70-300 VR sorki już poprawiłem, czytałem kilka wątków i mi się wpisało II :)
Amon:
Więc... do 70-300 nie założysz TC - chyba nawet nie przypasuje, a nawet jeśli to autofocus nie będzie działał sprawnie.
Przy pełnej klatce tak ogólnie mówiąc 300mm to trochę mało, ale są tacy co focą i żyją (kurczak jeśli się nie mylę?).
mirroo:
Chyba, że TC producentów niezależnych. Kenko albo coś takiego. Musisz pamiętać o tym, że TC zabiera światło. Z reguły tyle razy ile razy powiększają. Jeśli dasz radę robić zdjęcia na f 11 (same śmiglaki w letni dzień) to nie ma problemu. AF raczej nie będzie zbyt pomocny - zostaje ostrzenie ręczne.
Można wszystko próbować, ale czy to ma sens ? Ja na Twoim miejscu nie kombinował bym z TC. Oczywiście, że nie będziesz miał takich kadrów jak palniki przy starcie czy oczy pilota podczas lądowania. Ale zostaje jeszcze sporo do sfocenia na krótszych ogniskowych. Pewne ujęcia które może tu widziałeś bez odpowiednich szkieł nigdy Ci nie wyjdą :) I o tym trzeba wiedzieć zaczynając zabawę w zdjęcia lotnicze.
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej