FOTO-TECHNIKA > Komputery i oprogramowanie
Laptop a obróbka i ocenianie zdjęc innych.
krispol:
Panowie,taka sprawa.Czy będąc szczesliwym(nieszcześliwym)posiadaczem lapka,można poprawnie obrobić zdjęcie(kolory,cienie,kontrast,ostrość) oraz czy można sprawiedliwie oceniać zdjęcia innych oglądając je wlaśnie na lapku?
nurek:
--- Cytat: krispol w Maj 06, 2011, 05:53:57 pm ---Panowie,taka sprawa.Czy będąc szczesliwym(nieszcześliwym)posiadaczem lapka,można poprawnie obrobić zdjęcie(kolory,cienie,kontrast,ostrość) oraz czy można sprawiedliwie oceniać zdjęcia innych oglądając je wlaśnie na lapku?
--- Koniec cytatu ---
mnie się dwa razy udało, przygotować w miarę poprawny plik (nie odbiegał szczególnie od moich wyobrażeń) Myślę że to trochę jak z celowaniem, trzeba odłożyć odpowiednią poprawkę o której wiesz (na jasność kontrast czy kolory). Dla mnie taka robota to tylko sytuacje awaryjne. Staram się pracować tylko na jednym monitorze.
krispol:
No właśnie...to jest mój jedyny monitor:)
Amon:
Kurcze... no właśnie kalibrowałem 2 laptopy i na obu jednak zawsze ten obraz był nie do końca. Może się da, może kwestia przyzwyczajenia itp. Są tacy, którzy tak robią. Mnie by było ciężko.
BNOVY:
Ja też obrabiam na laptopie i w niektórych setach została mi zwrócona uwaga, że zdjęcia są zbyt ciemne, za dużo kontrastu itd. ;)
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej