FOTO-TECHNIKA > Komputery i oprogramowanie

Halo

<< < (3/5) > >>

kichu:
volt i naucz sie poprawnie naswietlac foty, bo to co wkleiłeś to jest niedoswietlone o ok 2 dzialki jak nic

a przy takim wyciaganiu to jakosc leci na leb na szyje i nie ma bata

volt:

--- Cytat: kichu w Kwiecień 26, 2011, 12:29:17 pm ---volt i naucz sie poprawnie naswietlac foty, bo to co wkleiłeś to jest niedoswietlone o ok 2 dzialki jak nic

a przy takim wyciaganiu to jakosc leci na leb na szyje i nie ma bata

--- Koniec cytatu ---

Jak to poprawnie naświetlać foty? Masz na myśli jeszcze na etapie fotografowania?

kichu:
no a jak inaczej ? :)

volt:

--- Cytat: kichu w Kwiecień 26, 2011, 12:48:43 pm ---no a jak inaczej ? :)

--- Koniec cytatu ---

poPSuć można na wiele sposobów :P
Nie chcę wyjść na leszcza i laika, ale w takim razie korygowanie ekspozycją? Znając mnie i moje szczęście tak sobie doświetlę, że przejaram wszystkie foty :P

kichu:
PS to nie recepta na wszystko... mozliwosci korekcji ekspozycji w PS tez sa ograniczone, a im gorszy material na wejsciu, tym gorzej na wyjsciu

mowiac obrazowo, jak cos niedoswietlisz o 2 dzialki na ISO 200 i nastepnie probujesz to wyciagnac, to mniej wiecej tak jakbys focil na ISO800 (wzmacniasz sygnal z ISO200 o 2 dzialki w gore), ale z jeszcze gorsza jakoscia, niz gdybys poprawnie naswietlil na ISO800

swiatlmierza w aparacie tez sie trzeba nauczyc, a nie ma innej metody tej nauki, niz robienie zdjec w roznych warunkach i nastepnie patrzenie, kiedy wyszlo dobrze a kiedy nie... jednym slowem swoje
trzeba spieprzyc, zeby pozniej zaczac robic dobrze

poczytaj gdzies o ekspozycji, histogramach itd. a pozniej ustaw w aparacie matrycowy pomiar swiatla i zacznij sie przygladac fotkom na LCD oraz histogramom i odpowiednio do warunkow uzywac korekcji naswietlania

elaboratow tu pisal nie bede - brak czasu - pogadamy przy okazji jakiegos spotkania

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej