FOTO-TECHNIKA > Technika i sprzęt fotograficzny

D 300 a D 300s

<< < (11/14) > >>

kichu:
Jimix, sorry, ale nie da sie z Toba dyskutowac, bo na kazdy argument merytoryczny walisz demagogiczna przemowe. O ile wczesniej wielokrotnie dyskutowalismy o sprzecie w roznych aspektach o tyle ostatnio na D7000 zlapales takiego fanboja, jak wielbiciele Apple albo gorzej :) No sorry, ale to czuc na kilometr.

Ja caly powtarzam, ze D7000 ma zarabista matryce i lepsze filmy niz D300s i tu tkwi zasadnicza roznica. Te pozostale cuda o ktorych piejesz odnosnie D7000 sa juz w D300s od 2 lat. I tyle.

Chocby w kwestii tego bufora... walisz standardowy argument o karabinie maszynowym i kims kto napier...la 8 fps jak karabin maszynowy. A to w praktyce jest g...no prawda... sam dobrze wiesz, ze  przynajmniej np. na pokazach nie foci sie 20 klatkowych serii, ale robi czesto krotkie serie po 3-4 klatki, ale w krotkich odstepach czasu (bo duzo sie dzieje) . I niestety karty jeszcze tak szybko nie napieprzaja w aparacie zeby w ciagu tej sekundy/poltora zapisac te 3-4 klatki i zwolnic nam bufor, i jak cos sie bedzie
na lotnisku poakzal dzialo, to sie jednak mozemy zaciac. Wlasnie z mojej praktyki wynika tak, ze wielkosc bufora D300s jest akurat jesli sie klepie nawet czesto 3-4 klatkowe serie i sie pilnuje tego rytmu to zapchac jest go bardzo trudno. Natomiast w przypadku mniejszego bufora ( to tez trenowalem jak sobie  ograniczylem bufor w D300s  przez wlaczonych kilka opcji, to juz bedzie bardziej problematyczne).

Btwm gosc ktorego cytowalem daleki jest od amateur-tech-geek kinda league -> Thom Hogan. Jakbys dluzej znal czytal jego opinie, to wiedzialbys, ze to jest facet, ktory jako pierwsze zawsze mowi popracuj nad technika, a jako ostatnie zmien aparat.

JIMIX:
Uuuhuhu  ;D Kichu się wpienił - widac dobrze podlałem oliwą :D

Kichu, argument o napier...niu nie jest tak całkiem wyssany z palca, a zaobserwowany u jednego z nas... po zładowaniu zdjęć na kompa :/

Hogan... sorry, ja nie traktuję gościa jak reszta świata. Kiedyś go czytałem, wiem o co biega, niech Cię o to głowa nie boli. Czułem podskórnie, że to moze byc on :) ale... nie ujmując jego wiedzy, nie jest on przynajmniej dla mnie żadną fotograficzną wyrocznią i fotograficznym guru.  Podobnie jak Ken (ale to inna bajka jest tan cały Ken). Następnym razem, please, pisz kogo cytujesz, a nie "ktoś".

Sorry, ale nie znam określenia złapać fanboja. Rozumiem z kontekstu. Tzn., że jak piszę, że D7000 daje użytkownikowi więcej niż ten kiedykolwiek wykorzysta, to że niby spuszczam się (po raz kolejny) nad nim? Że wnerwiam ludzi twierdzeniem, że jest on tak samo użyteczny (w naszej działce chociażby) jak puszki tych, którzy wyściubili grube tałzeny na swój sprzęt? Trudno. Kij im w oko. Jeszcze żebym przesiadał się z D60/80/90, ale ja na codzień focę D3, teraz D3s, a jeszcze nie tak dawno fociłem D700. Zdziwko? Nic nie poradzę.

Dyziek:
Dobra dajcie sobie na luzzz...weryfikacja przyjdzie przy foceniu - D70s też się śmiga foty :)
kichu ma swoje racje, ty jesteś ślepo zakochany w D7000 ;) - wybór zostawiamy kupującym.

JIMIX:
To jeszcze tak na koniec ode mnie pozwolę sobie dmuchnąć w palenisko (jak ktoś uważa, że demagogicznie, to ma do tego prawo):

D7000 jest jednym z najlepszych obecnie korpusów Nikona. Za stosunkowo niewielkie pieniądze otrzymuje się bardzo wysoką jakość wykonania, super ergonomię i świetną jakość zdjęć (UWAGA - z dobrą optyką).

Gdybym nie miał żadnych doświadczeń z systemem Nikona, a w szczególności z modelami o których to była mowa, to NIGDY bym nie zabirał głosu w tej dyskusji i w takim stylu. Ale że takie doświadczenie mam, i to szerokie, i z racji tego, że fotografuję nie od wczoraj i nie od paru lat, to stwierdzam, że na chwilę obecną NIE MA SENSU wywalać kasy na D300/D300s. Jeśli się nie chce kupować D7000 (bo JIMIX "złapał fanboja" (?) i plecie demagogiczne farmazony) to lepiej poczekać na to co wyjdzie po D300s lub może nawet D700, bo w końcu przeca wyjdzie.

Budowa, bufor i 8fps to na szczęście nie wszystko. Rzekłbym nawet, że to nie jest istotne. Także w fotografii lotniczej.

Pozdro od naczelnego demagoga SPFL.

JIMIX:

--- Cytat: Dyziek w Kwiecień 14, 2011, 02:25:21 pm ---Dobra dajcie sobie na luzzz...weryfikacja przyjdzie przy foceniu - D70s też się śmiga foty :)
kichu ma swoje racje, ty jesteś ślepo zakochany w D7000 ;) - wybór zostawiamy kupującym.

--- Koniec cytatu ---

Dyziek, kuźwa, tylko nie zakochany i nie ślepo. Zwyczajnie: widzę co ta pucha robi, co potrafi i odkąd ją mam łazi mi po głowie pytanie: po kiego grzyba bulić kasę na te wszystkie nikonowskie/canononowskie (nie ważne) top-DSLRs? To nie ma normalnie sensu. A Tobie rację trza przyznać za uwagę o D70.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej