IMPREZY LOTNICZE - FORUM OTWARTE > Wywiad donosi

28.04.2011 - B744 El Al

<< < (5/10) > >>

Spad:

--- Cytat: volt w Marzec 22, 2011, 07:16:07 pm ---A tak na marginesie...jak inaczej mam nazywać ludzi, którzy mieszkają w Izraelu? No Żydzi, jako nacja, czyż nie?

--- Koniec cytatu ---
Izraelczycy. Chyba, że izraelskich Arabów i Druzów też włączasz do zbioru o nazwie "Żydzi".

volt:
Nie no spoko, skoro Was to boli, to mogę nazywać ich 'Izraelczycy'. Heh, pierwszy raz się spotykam z taką reakcją :P Tym bardziej, że nie chodzi tu o obrażanie kogokolwiek.

kula:

Jak by nie patrzeć stwierdzenie jest obraźliwe, jak Hesja zgadza się na Hesjowóz to ok ale Izraelczycy by nie byli chyba zadowoleni z nazewnictwa

volt:
No dobra, już wszystko jasne.

Skibek:

--- Cytat: Spad w Marzec 22, 2011, 07:22:15 pm ---Izraelczycy. Chyba, że izraelskich Arabów i Druzów też włączasz do zbioru o nazwie "Żydzi".

--- Koniec cytatu ---
Hm... Kiedyś nazwalibyśmy ich Filistyni, Syryjczycy, Palestyńczycy...
Niestety (a co, stety?) pewna organizacja (UNO chyba) w 1947r. dała prezent ludziom, którzy od wieków tułali się po świece bez swojej ojczyzny i wskazała jako ich "dom" część terenów Palestyny. Po wojnie sześciodniowej (wow!) w 1967r. Izraelici (głównie żydzi) zajęli całe terytorium Palestyny i wtedy się zaczęło (i do dziś się nie może skończyć) :(.

Ja nie jestem ani antysemitą, ani rasitą, ani gejem, ani masonem, ale uważam, że powiedzenie na izraelski samolot "Żydolot" nie jest obraźliwe. Można to potraktowac pół-żartem. To tak jakby powiedzieć "Moherowe berety" o ludziach słuchającego toruńskiej rozgłośni. ;)

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej