FOTO-TECHNIKA > Technika i sprzęt fotograficzny

Obiektyw do portretów, jaki ?

<< < (3/7) > >>

kichu:
to miej tez siwadomosc ze na pelnej klacie to jest obiektyw nie do wszystkiego

jak nazwa wskazuje jest to szklo DX i dedykowane jest cropowi, bo pole obrazowe nie kryje teoretycznie pelnej klatki

teoretycznie, bo praktyceni tak do f4-f5.6 i przy foceniu na niewielkich dystansach otrzenia (kilka metrow), kruje cala
klatka z winieta ktora mozna opanowac w postprocessie, albo zostawic ze wzgledu na klimat plastyke

powyzej zamiast winiety mamy juz czarne jak smola narozniki, ale na tyle niewielkie, ze crop proporcja 5:4 z pelnej klatki
je eliminuje

dlatego dla FX szkileko jest uzywalen, ale trzeba miec swiadomosc co sie da a czego sie nie da

dla DX jest to IMHO udany odpowiednik standardu 50/1.8 pelnoklatkowego tyle ze z AFS... mozna mu zarzucic sredni
bokeh, ze jest maly, tani , plastikowy, ale nie mozna mu zarzucic braku ostrosci, celnosc i pewnosci autofocusa no
i mega atrakcyjnej ceny... dla uzytkownikow jak kolega z pierwszego postu, czyli crop z zoomami jest to imho
w tej chwili najfajniejsze alternatywne szkielko zeby raz pobawic sie z obrazem (mala glebia ostrosci i tak dalej),
dwa - szczegolnie np. z d90/d300/d7000 foceniem w swietle zastanym z powodu dosc uzywalnego wysokiego ISO
etc.

generalnie taki no-brainer, mozna tez poszukac uzywki, ja za swoja dalem chyba 4 stowy i chodzi pieknie do dzis :)

takze cenowo smiech na sali

Marco:
szkło jest u studentki,nie dotrze zbyt szybko.
Zaciekawiła mnie mocno zabawa z "winietą pełnoklatkową" , wrzucisz coś do oblukania ?  ::)

wilk:

--- Cytat: Marco w Marzec 10, 2011, 06:18:05 pm ---Zaciekawiła mnie mocno zabawa z "winietą pełnoklatkową" , wrzucisz coś do oblukania ?  ::)
--- Koniec cytatu ---

Zdjęcie zrobione przez kicha, ale z moją facjatą więc chyba mogę ;)
D3x + N35/1.8dx

kaczy:
Ciekawy wątek się zrobił. Miałem z początku roku dylemat typu Nikkor 35mm f/1,8 vs Sigma 30mm f/1,4 (znany mi i w bardzo okazyjnej cenie) i postawiłem ostatecznie na Sigmę. Piszecie o 50-tce Sigmy vs Nikkor, a czy ktoś miał okazję porównywać ze sobą "30-stki" i może podzielić się spostrzeżeniami?

kichu:
dawno temu mialem w lapie ale niewiele pamietam... generalnie na plus to ze tof1.4 i troche ladniejszy (delikatniejszy)bokeh, troche inne kolorki bardziej subtelne i mniej kontrastowe

na minus - af sigmy glupieje przy wlaczeniu wspomagania lampy - swiatelko w body lub lampa zewnetrzna - sprawdzalismy to wtedy na 2 albo 3 korpusach

wiecej grzechow nie pamietam :)

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej