FOTO-TECHNIKA > Technika i sprzęt fotograficzny

Obiektyw do portretów, jaki ?

(1/7) > >>

Robteek:
Witajcie
Jak w temacie, mam problem, co kupić?  :(
Czym dysponuje na dzień dzisiejszy? , D90, 18-105 VR kit , 70-300 VR znany wszystkim.
Ponieważ z kita nie wyciągnę dobrej jakości przy portretach a 70-300 jest uciążliwy, szukam stałki.
Poza portretami, chcę go używać przy foceniu scenek w pomieszczeniach i w plenerze.
Zastanawiam się nad obiektywami Nikkora  35mm f/1.8G AF-S DX ,  AF-S 50mm f/1.4G,  AF 50mm f/1.4 D,   AF 85mm f/1.8 D.
Po pierwsze, to nie wiem który z tych obiektywów jest dobrym szkłem.
Po drugie, który z tych obiektywów jest najbardziej uniwersalny do celów które opisałem powyżej.
Po trzecie co się wiąże z drugim, którą ogniskową wybrać, 35, 50 czy 85 ?

Naczytałem się już dość, i mam większy mętlik w głowie po tej lekturze niż przed nią.
Na pewno w gronie są osoby znające temat, proszę pomóżcie w wyborze.  ;D

A może inne szkło jest ciekawszym rozwiązaniem, nie koniecznie Nikkor.  ???

Marco:
witaj
35/1.8 DX daruj sobie w przedbiegach - kicha jakiej mało
Mogła by być 50tka , ale sigmy ze światłem 1.4 - to naprawde najlepsza 50tka na rynku / cena używki ok 1500 zł/
Najlepszym szkłem jest N 85 f 1.4  - szkło wręcz rewelacyjne ,polecam najbardziej i to  nie tylko do portretu / cena yzywki ok 3300 zł /

tyle w temacie
pozdrawiam

kichu:
35 1.8DX kicha ? raczeysz zartowac

podpinalismy szkielko do D3x i zdziwilby sie jaka ostrosc dawalo na pelnej dziurze

ze stalek polece wlasnie 35/1.8DX - przy czym to sie bedzie sprawdzal w szerszych, dalszych portretach, bo na bliskiej odleglosci lub zblizeniach a la twarz bedziesz juz mial przerysowania wynikajace z krotkiej ogniskowej

ew 50/1.4G - tutaj z grubsza bedziesz mial ekwiwalent 85-tki z pelnej klatki... optymalna ogniskowa w sumie

85/1.4 - raz ze kosztuje, dwa na cropie to juz sie robi lekkie tele a la 135 mm, wiec czesto bywa ze szkielko jest troche za ciasne, bo np. w pomieszczeniach nie odejdziesz na odpowiednia odleglosc

Dyziek:

--- Cytat: Marco w Marzec 10, 2011, 03:36:17 pm ---35/1.8 DX daruj sobie w przedbiegach - kicha jakiej mało

--- Koniec cytatu ---

35mm/1,8- na FX śmigam tym szkłem i jest spoks - moje podstawowe w robocie ślubnej, i nie powiem że to kicha :)
50/1,4 Sigmy - także polecam, ale ogniskowa średnio mi podpasowała
85/1,4 N - wiadomo klasa tylko ta cena
85/1,4 S - używałem sprawdza się fajnie, tylko znów cena

Osobiście polecę ci Nikonka 85/1,8 - idealny stosunek jakość do ceny :)
Próbki:

Z 35 mogę wstawić wieczorkiem jak będziesz chciał - ale moim zdaniem szkło uniwersalne i także warte przemyślenia :)

Amon:
Miałem 50tkę 1.4 nikkora i może tak trafiłem, ale mydło i ogólnie to mi kompletnie nie podszedł - sprzedałem.
50tkę Sigmy 1.4 używałem i ogólnie też jakość mi nie pasowała.
35mm 1.8 jak koledzy - porządna sprawa za niewielkie pieniądze, no i na d90 będziesz miał "naturalną" ogniskową ok 50mm.
85mm - to już na cropie tele do portretów.

Ja w studio używałem na ogół 24-70 f2.8, a jeśli tańsze to chyba 35mm 1.8 bym wziął.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

Idź do wersji pełnej