FOTO-TECHNIKA > Technika i sprzęt fotograficzny

D90

(1/4) > >>

volt:
Słuchajta, mam pewien problem. I nie wiem, czy jest to wina body, czy może mojej obróbki.
O co chodzi. Dziś przy paskudnej pogodzie musiałem podciągnąć ISO, bo f5.6 na długim końcu i 1/30 nie wróży zbyt dobrych zdjęć, nawet jeśli chodzi o wolne pasażery. Podbiłem do 250, myślałem że to luz jak na D90. Wracam do domu, zgrywam zdjęcia, obrabiam i...takie szumy powyłaziły, że za cholerę ich zniwelować nie mogę :-\ Jak pojadę po bandzie i odszumię do końca, to mam z kolei takie mydło, że aż szkoda patrzeć. Jakby ktoś FA po kadrze przejechał. Ogarniacie w czym może tkwić problem?

kichu:
Pucha DX lubi zaszumiec nawet na niskim iso jak nie ma swiatla. Generalnie ten typ Tak ma.

Jesli chcesz dokladneijsza diagnze to rzuc mi pogladowego nefa na maila.

Jamal:
Kichu ma rację. Choć wydaje mi się, że starsze puszki z matrycami CCD nie szumiały tak jak obecne.
Inna sprawa jest taka, że za bardzo bym się tym nie przejmował. Prawdopodobnie na wydruku, nawet w dużym formacie, nie zauważysz tego, a nawet poprawi on wygląd przejsc tonalnych. Ot taki dziwny paradoks że czasami trzeba dodać szum, żeby wydruk wyszedł lepiej :)

kichu:

--- Cytat: Jamal w Luty 08, 2011, 09:35:28 am ---Kichu ma rację. Choć wydaje mi się, że starsze puszki z matrycami CCD nie szumiały tak jak obecne.

--- Koniec cytatu ---

Ale tez mialy mniej pikseli, a 12mpix na matrycy DX to jest wbrew pozorom juz bardzo duzo jesli chodzi o upakowanie piksela a co za tym idzie jego wielkosc - co sie przeklada tez na szum - bo mowiac najbardziej obrazowo
jakbys z matrycy DX 12mpix chcial zlozyc zlozyc matryce penoklatkowa to bys dostal puche ktora ma ze 28 milionow piksli. A takiej puchy maloobrazkowej nawet nie ma na rynku :)

Jamal:
To fakt :) Ale też czytałem, że jednak APSC inaczej przetwarzają obraz niż CCD i dla tego nieco szumią nawet na niskich wartosciach ISO. Widać to często na zdjęciach błękitnego nieba.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

Idź do wersji pełnej