ZDJĘCIA INNE > Krajobraz

Coś na powitanie

<< < (3/6) > >>

Amon:

--- Cytat: kifcio w Styczeń 31, 2011, 03:17:44 pm ---tak z ciekawości, bo się w ogóle na tym nie znam - zdjęcie wykonane przy pomocy jakichś filtrów + zabawa w programie czy tylko program ??

--- Koniec cytatu ---

No właśnie, napisz trochę o tej fotografii ;).

Redak:

--- Cytat: kifcio w Styczeń 31, 2011, 03:17:44 pm ---tak z ciekawości, bo się w ogóle na tym nie znam - zdjęcie wykonane przy pomocy jakichś filtrów + zabawa w programie czy tylko program ??

--- Koniec cytatu ---

Podstawą jest filtr IR
z tego co pamiętam to nie każda pucha radzi sobie z podczerwienią, wszystko zależy od filtra dolnoprzepustowego na matrycy.
a i z obróbką też trzeba powalczyć.
ja bawiłem się systemem cokin i z własnej autopsji nie polecam, trzeba się bawić w uszczelnienia bo za dużo światła bokami wpada.

kopeniek:
W kolejności 3,2,1, ale trójeczka piękna, ciekawe prace

Jarek76:
Podstawą jak już zostało napisane jest body ze słabym filtrem. Z nikona najlepiej nadają się stare body, a czym starsze tym lepsze :) ( ( D1, D100, D70, D50, później jest już tylko gorzej )
Następnie ustawiamy aparat na statywie kadrujemy i zakręcamy filtr ( hoya R 72 IR, cokin IR, itp) ważne bo po zakręceniu filtra w wizjerze nic nie widać. Ustawiamy na czuja przysłonę i czas ( u mnie przy D50 jest to zwykle około 1-2 s przy Iso 200, i F 8-10 )
Prosto z body otrzymujemy mniej więcej taki obrazek

Obróbka w programie graficznym kończy zabawę. ja zawszę podnoszę kontrast i mieszam kanałami żeby otrzymać niebieskie odcienie

hesja:
hihi :)
prawda jest taka ze zawsze ogladalem Twoje IR akcje ale nigdy nei podpytalem (i nie wiedzialem co i jak)

wrzuc jeszcze te inne no...
przy takim palacyku czy jacht jakis pamietam...

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej