FOTO-TECHNIKA > Technika i sprzęt fotograficzny

Monopod - z czym to jeść

(1/4) > >>

ziaro:
Ostatnio coś wysypało się na forum robienie zdjęć przy użyciu monopodu.
Szczerze mówiąc jestem w tym temacie zerowy dlatego bym prosił o jakieś informacje bądź pomoc.

Chciałem zapytać jaki najlepiej zakupić i czy kupić jeśli chodzi o zdjęcia lotnicze. Czy patrzeć na wysokość maksymalną, czy musi być duży czy nie koniecznie. Czy ilość sekcji jest ważna ? Wnioskuję, że chodzi tutaj o jego długość.

Pozdrawiam

kichu:
wiekszosc z nas foci bez statywu/monopodu, opieramy sie na recznej robocie i ukladach stabilizujacych w obiektywie

wez pod uwage tylko jedna rzecz monoopod/statyw etc. sprawdza sie moim skromnym zdaniem tylko w sytuacji gdy akcja dzieje sie, w jednej plaszczyznie, czyli np. glownie poziom, jak juz maszyna ktora focimy mocniej wywija w roznych plaszczyznach to jest problem

mysle ze wiecej podpowie sfw, bo raczej regularnie uzywa...

kux:
na moje przydatny niezbyt często, ale jednak czasami warto mieć....
i żeby nie kupować dwa razy to poroponowałbym od manfrotto w górę

hesja:
ja kiedys probowalem ale nie z monopodem tylko z "rozkreconym" statywem
plus byl taki, ze jak nic nie latalo to go skrecalem i sprzet mial gdzie stac :P

sfw:
Czując się wywołanym do tablicy ... ;) Temat przez Ciebie poruszony jest wbrew pozorom bardzo złożony, wiele zmiennych trzeba wziąć pod uwagę. Jeśli masz duże i ciężkie szkła, chcesz używać długich czasów w trakcie np. panoramowań to jak najbardziej monopod pomoże ale to nie znaczy, że jest niezbędny. Oczywiście musisz opanować też technikę robienia takich zdjęć. Możliwe jest również robienie zdjęć z ręki przy długich czasach i ciężkimi szkłami ... wszystko zależy od fotografa. Sam monopod musi przede wszystkim być odpowiednio wytrzymały aby unieść Twój sprzęt, i to nawet z okładem czyli jeżeli zestaw waży np. 8 kg, lepiej żeby ograniczenie  monopodu było w granicach np. 11 kg a nie na styk. Raczej markowy i im lżejszy (carbon) tym lepiej, bo mniej się nadźwigasz ;).  Ja używam monopolu tylko wtedy jeśli waga zestawu przekracza 4,5 kg, bądź długość ogniskowej 700mm +.
pzdr

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

Idź do wersji pełnej