ZDJĘCIA INNE > Reportaż
Z moich wypraw do wnętrza ziemi:
ziaro:
--- Cytat: hesja w Grudzień 09, 2010, 07:23:13 pm ---ziaro z tym robieniem zdjec to trudna sprawa
jeden zrobi zdjecie i bedzie je trzymal u siebie w kompie czy na jakims forum
drugi zrobi sobie z tych zdjec zajebista reklame jakiejs swojej firmy i bedzie wizerunek kopalni uzywal komercyjnie
i w zasadzie ma do tego prawo
czasem trudno oddzielic tych amatorow z tymi profi, ktorzy focą klimaty na ktore ktos wlozyl kupe szmalu i sobei na tym ot tak zarabiaja
--- Koniec cytatu ---
no tak tutaj się zgodzić muszę
często jest jeszcze tak, że ludzie nagminnie używają fleszy w aparatach, nawet jak jest napisane, że można robić zdjęcia ale bez błysku.
często widuje takich turystów z kompaktem i walą tym fleszem po ścianach, po oczach człowiekowi. Brak znajomości sprzętu się kłania.
nurek:
--- Cytat: hesja w Grudzień 09, 2010, 07:23:13 pm ---ziaro z tym robieniem zdjec to trudna sprawa
jeden zrobi zdjecie i bedzie je trzymal u siebie w kompie czy na jakims forum
drugi zrobi sobie z tych zdjec zajebista reklame jakiejs swojej firmy i bedzie wizerunek kopalni uzywal komercyjnie
i w zasadzie ma do tego prawo
czasem trudno oddzielic tych amatorow z tymi profi, ktorzy focą klimaty na ktore ktos wlozyl kupe szmalu i sobei na tym ot tak zarabiaja
--- Koniec cytatu ---
W sumie jeżeli to nie jest sprzedaż wizerunku kopalni tylko art, to czemu nie?
Idąc tym tropem nie moglibyśmy robić zdjęć żadnego demo teamu bo wyłożyli kupę szmalcu na to żeby fruwać jak fruwają a my w sumie wypływamy na ich balecie.
Ot tak można zarabiać płacąc już10 zeta za nalepkę.
Wydaje mi się, że nie do końca zaakcentowałem, że kupując bilet do takich miejsc powinno się kupić całość, tj płacę raz i mam wszystko a nie się okazuje, że nie kupiłem nalepki, kibel jest liczony u babci klozetowej a za szatnię należy się2 zł i wychodzi żenada.
Na szczęście przewodnicy trafiają się normalni.
Marcin T:
--- Cytat: nurek w Grudzień 09, 2010, 03:06:39 pm ---Lekutki problemik u mnie jest, bo słabo mogę po ciemnicy foty robić (D50 + ciemny obiektyw bez VR) stąd szumy i taka se jakość.
Choć jak na sprzęt, brak statywu, foty z ręki i chyba ISO200 to jest OK.
Z Królowej Luizy mam robione obiektywem 1.3, ale leżą na lepsze czasy.
Ps. W kopalni są dzikie tłumy i trzeba się wykazać nieziemską wprost cierpliwością, żeby zrobić kadr bez człowieka.
--- Koniec cytatu ---
Nie bądź taki skromny 8)
To fotografie z wycieczki więc nie ma co się doszukiwać ahtyzmu i hiperjakości :)
Jeśli to wszystko jest z ręki to gratki.
Cały set mi się podobuje z wyjątkiem 6 (cienie) i 10 (jak dla mnie nieuzasadniona krzywizna)
A odnośnie fotografowania w kopalni to czy nie jest ona Muzeum?
W kwestii płacenia i zezwolenia na fotografowanie w muzeach ostatnio na naszą korzyść wiele się zmieniło :)
Robteek:
Bardzo fajny reportażyk. Naprawdę super foty.
Nawigacja
Idź do wersji pełnej