FOTO-TECHNIKA > Komputery i oprogramowanie

jaki komp

<< < (12/14) > >>

kichu:
DDR5 to sa pamieci na kartach graficznych :) a nie te "operacyjne" instalowane na plycie

przy 6GB chodzi jednoczesnie ViewNX, CNX z otwarta fotka, PS z otwarta fotka, do tego jakieg przegladarki, komunikatory itd i zuzycie jest na poziomie  4GB

co mozna miec na uwadze, ze obecne plyty wspieraja dwukanalowa a nowsze trojkanalowa obsluge pamieci, wiec kupujac pamieci warto
w komplecie po 2 lub 3 moduly (oczywiscie jak plyta ma trojkanalowa obsluge pamieci, to dwu tez)

hlynur:
Dziękuję za klarowną odpowiedź. Pa.

FunBoy:

--- Cytat: kichu w Grudzień 07, 2010, 06:09:11 pm ---niechetnie podchodze do RAID z dwoch powodow... po pierwsze na obecna chwile zaden kontroler SATA obecny na dostepnych plytach nie potrafi obsluzyc kombinacji TRIM+RAID,  TRIM wpierany jest tylko dla pojedynczych dyskow pracyujacych na kontrolerze SATA w trybie AHCI...
a fama glosi, zedla zycia i osiagow SSD TRIM sie jednak przydaje
--- Koniec cytatu ---
ooo.... nie wiedzialem o tym.... dzieki za info :) czyli z tego co piszesz wnioskuje, ze w chwili obecnej drugi dysk ssd lepiej wykorzystac jako "scratch disk" dla plikow tymczasowych photoshopa... ostatnio zaczalem skanowac szerokie filmy i jestem w szoku ile one potrafia zajmowac miejsca na dysku... robie kilka warstw i jedno-gigabajtowe pliki to standard... a otwierajac kilka w jednym momencie zaczyna sie jazda z wydajnoscia...

--- Cytat: kichu w Grudzień 07, 2010, 06:09:11 pm ---co do Maca to rozumiem zachwyt systemem :) natomiast sam hardware to nie do konca jest taki cacy... zalezy co sie kupi... np. jako
dyski ssd daja jakies tam samsungi, co wcale najlepszym rozwiazaniem na chwile obecna nie jest...
--- Koniec cytatu ---
no wlasnie, zachwyt nad systemem... system z hardwarem jest tam pieknie spasowany (no moze poza niektorymi wyjatkami, o ktorych zreszta sam wspominasz)... dobija mnie w pracy na windowsie, ze co jakis czas mu odwala... co prawda od momentu przejscia na wersje 7 jest lepiej, ale i tak ostatnio po doinstalowaniu skanera zaczalem zaliczac dziwne zwisy... dlatego wlasnie ciagnie mnie do "mac krainy", chociaz niestety jeszcze mnie na nia nie stac...

FunBoy:

--- Cytat: kaczy w Grudzień 07, 2010, 06:13:30 pm ---W kwestii licencji EULA - zabrania ona instalacji systemu na innym sprzęcie niż tym sprzedawanym przez Apple (obowiązuje ona na terenie USA, nie EU, ale. patrz dalej...)
--- Koniec cytatu ---
Czyli w krajach Uni Europejskiej nie ma prawnych restrykcji dot. instalacji oryginalnego MacOS na sprzecie innym niz zakupiony z oficjalnej dystrybucji Apple'a? Dobrze czytam Twoje slowa?

--- Cytat: FunBoy w Grudzień 07, 2010, 05:50:06 pm ---Niestety nie jest tak, że kupisz sobie oryginalne Mac Box Set i z tej płytki zainstalujesz na swoim składaku Snow Leoparda, gdyż... aby móc w ogóle zacząć instalację potrzebujesz emulować EFI (a w swoim składaku masz BIOS'a), a po drugie do poprawnego działania tego systemu na swoim "wynalazku" potrzebujesz jeszcze odpowiednich łatek (poza emulacją efi, aby ten system w ogóle się zainstalował, a póżniej - przy włączaniu komputera uruchomił). Już same tego typu modyfikacje systemu (najczęściej właśnie poprzez specjalnie modyfikowane wersje systemu Apple udostępniane na torrentach) są nielegalne, ale pomijając tutaj wszelkie aspekty prawne - nie myśl sobie, że każdy kolejny upgrade systemu będzie u Ciebie tak samo prosty jak w przypadku użytkowników sprzętu Apple, bo będzie się on niestety wiązał także z upgradowanie patchy itd. itd i tutaj właśnie... zatraca się cały sens filozofii Apple. W ten sposób, produktów tej firmy na pewno nie pokochasz.

--- Koniec cytatu ---
Moja wiedza jest oparta na stronach, ktore podlinkowalem wczesniej... i nigdzie tam nie znalazlem, aby byly sugestie w kierunku uzywania nielegalnego softu... Nawet wiecej - na liscie rekomendowanego hardware'u jest wliczony zakup wersji pudelkowej MacOS'a... Z tego tez rozumiem, ze wszelkie latki, modyfikacje i inne rzeczy o ktorych piszesz powyzej (sugerujac wejscie na nielegalna sciezke) nie maja tam miejsca... Nie abym kogokolwiek zachecal - przedstawiam tylko mozliwosci, na ktore nie tak dawno sam wpadlem, a jesli nawet sam napisales, ze w EU nie ma problemu, to nie wiem o co dym... Daawno temu pamietam, ze byly rozwiazania w ktorych trzeba bylo kupic specjalna kostke podpinana przez usb (podejzewam, ze to byla to wspomniana emulacja EFI) oraz posiadac odpowienio przygotowany system - ale w tym konkretnym przypadku do procedury nie mozna sie przyczepic...

FunBoy:

--- Cytat: hlynur w Grudzień 07, 2010, 06:57:56 pm ---Pytanie do FunBoy'a: ja wiem że pralki automatyczne mają betonowe obciążniki by nie "biegały" po łazieńce.
Ale na litość boską, dlaczego ten Mac waży 18 kg.  Aby przy rozruchu po pokoju nie śmigał?

--- Koniec cytatu ---
Moja obudowa, a konkretnie "Antec P180" wg. specyfikacji producenta wazy 14kg jak jest pusta... wiec podejrzewam, ze wypelniona o procesor, wielki radiator, karte grafiki na pasywnym chlodzeniu, plyte glowna, pamiec ram, zasilacz, naped dvd, 5 dyskow twardych, 2 obudowy quiet-drive do wyciszenia starszych dyskow i 3 wetylatory, moze wazyc nawet wiecej niz 18-kilogramowy Mac PRO ;) Ale za to wszystko jest tam tak idealnie spasowane i wyciszone, ze komputer jest na prawde cichutki :) Dlatego jak to mowia - cos za cos ;) W Macu jest podobno jeszcze lepiej w tej kwestii ;D

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej