FOTO-TECHNIKA > Komputery i oprogramowanie

jaki komp

<< < (7/14) > >>

ziaro:
no tak tak to kumam :)

przyznaję, że twój pomysł jest bardzo ciekawy. nie brałem go pod uwagę.

Akurat servicepack 3.0 to u mnie nie problem

valdi:

--- Cytat: ziaro w Grudzień 03, 2010, 12:24:52 pm ---tylko nurtuje mnie pytanie,

czy windows xp będzie widział terowy dysk, bo pamiętam, że kiedyś były problemy z odczytem dysków powyżej 250 giga

--- Koniec cytatu ---
O to się nie martw Windows XP z SP3 da sobie rade.

ziaro:
to w takim razie muszę pomyśleć o tym, gdyż może w następnym roku miejsca zabraknąć na HDD

kaczy:

--- Cytat: ziaro w Grudzień 03, 2010, 12:32:28 pm ---przyznaję, że twój pomysł jest bardzo ciekawy. nie brałem go pod uwagę.
--- Koniec cytatu ---
Ten WD My Book World Edition działa pod kontrolą Linuksa, więc z poziomu SSH też można się pobawić i rozszerzyć nieco jego funkcjonalność (jak ktoś jest takim maniakiem jak ja). Oczywiście - wszystkim zarządzać można z poziomu interfejsu webowego.

Dobrze jest mieć router gigabitowy i sieć bezprzewodową w standardzie b/g/n (a nie tylko b/g), ale z doświadczenia wiem, że przy b/g też daje radę (choć oczywiście transfery nie powalają jeśli chce sie coś przy takiej sieci "grubszego" przesyłać, a zawsze w razie takiej potrzeby można się wpiąć do routera kabelkiem zamiast wifi, przesyłając coś większego).

Zaletą tego rozwiązania jest to, że masz w domu dysk na którym sobie upychasz różne rzeczy i masz do tych rzeczy dostęp ze wszystkich urządzeń (komputer, Xbox). Możesz też oczywiście nadawać uprawnienia do katalogów (jak to w Linuksie) z poziomu interfejsu webowego, tak aby np. dziecko nie miało dostepu do Twojej biblioteki zdjęć i nie mogło Ci niczego skasować (lub miało, ale tylko do odczytu). Możliwości jest sporo, a jak ktoś ma maczka - to dysk obsługuje także biblioteki iTunes, czy (co lepsze) Time Machine. Ja używam dysku także w połączeniu z Xboksem (np. streaming video z dysku sieciowego na TV).

kichu:
Rozwiazanie super tyle tylko ze do pracy na fotach srednio... Tam jak np przegladasz foty, rawy to kazde opoznienie przy przechodzenie do nastepnej foty wkurza a przy dysku sieciowym, zewnetrznym bedzie ciut wolniej niz na wbudowanym

Ziaro ja na magazyn mam 1 tera i styknie, bo on w trakciw sezonu rosnie vide foty z nowych wyjazdow a po przetrawueniy setu z wyjazdu maleje zostaja tylko foty obrobione lub te odlozone na pozniej.

W zeszlym roku magazyn w szczycie uroslo do 400gb poznuej zaczal malec.

Tyle ze magazyn mam w opcji 1 tera razy dwa bo backup + kopia na dysku zewnetrznym.

Zaliczylem raz pad dysku bez kopii  i od teraz kopia=swietosc.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej