pieknie - Leszku naszych Taterek nie poznajesz?jakis G-wont na 1 na przyklad
Widok gór z tej perspektywy dla wielu z nas jest niedostępny i ten fakt już powoduje że zdjęcia są bardzo atrakcyjne i ciekawe. Nie przeszkadza mi te zaniebieszczenie bo jestem pod wrażeniem świetnych zdjęć zrobionych przez szybę - pewnie jakaś plexi - co na pewno nie pomogło w jakości.Uważam że jak masz takie możliwości o których nie jeden z nas może tylko pomarzyć to powinieneś więcej jednak pokazywać i nie muszę to być tylko zdjęcia z kabiny szybowca ........ Interesuje mnie też na jakiej wysokości były zrobione te zdjęcia ?Aby nieco zaspokoić ciekawość zdjęcia robione pomiędzy 3-5tys metrów, i przez otwarte okienko .... Z tym zaniebieszczeniem to specjalnie się nie powalczy, w rzeczywistości tak mniej więcej to wygladało... Próby WB są raczej bezskuteczne, a praca w poziomach powyżej pewnego poziomu jeszcze bardziej wypacza kolory... W wyżowej pogodzie wszystkie pyłki, zanieczyszczenia itp (dzięki inwersji osiadania ) wiszą w powietrzu do pewnej wysokości, co powoduje ogólne zamglenie i poprzez rozbicie na tych pyłkach promieni słonecznych niebieska poświatę (to samo zjawisko Blue Mountains w Australii dzięki unoszącym się w powietrzu olejkom), szczególnie widoczną przy zdjęciach pod słońce. W Axalp była podobna sytuacja... Do tego jeszcze dające się we znaki na tej wysokości promieniowanie UV... Pewnie następnym razem pomyślę nad doborem odpowiedniego filtru UV. Ale to chyba temat nie do tego działu, pozdro i dzięki za komentarzepozdrawiam