ZDJĘCIA LOTNICZE > Wysłane do RA

Gamling - wielka dogrywka

<< < (2/2)

Gamling:
Dzięki chłopaki za opinie. Na pewno się przydadzą. Napisze tez może kilka moich komentarzy jak to widziałem - przynajmniej w niektórych przypadkach:

1. Tutaj - jak pisałem wcześniej - długo walczyłem z poziomym kadrem, wrzucałem nawet próbki na "świrów" - fnalnie pion jakoś zdecydowanie bardziej mi pasował.
2. Chodziło właśnie o ten mroczny klimat
4. Ja takie klimaty bardzo lubię i staram się na nie polować. Tutaj jest dość centralnie ale też dzięki temu w miarę symetrycznie - nie bardzo miałem pomysł na inne kadrowanie tutaj.
5. Tutaj pełna zgoda - jak się teraz patrze na to zdjęcie to sam się zastanawiam po cholerę ja to tak przyciąłem :D
6. To jest pełny kadr praktycznie - nie miałem już nic więcej na dole. Ten rozmyty element w tle próbowałem usunąć ale chyba brakuje skilla w PS bo nie wychodziło mi to ładnie. Więc zostało jak jest. Aczkolwiek dla mnie to jedno ze słabszych zdjęć w tym secie.
10. Tutaj chciałem jednak mocno pokreślić tło i miasto (w sumie nie mam pewności co to za miejscowość) na dole. Dla tego takie kadrowanie - może być tez tak - że ja swoje zdjęcia z tego dnia mam w większej ilości - i to robi różnicę bo wprowadza różnorodność. Jeśli ktoś ogłada tylko to jedno to na pewno odbiór jest inny.
11. To znowu jest prawie cały kadr - ale akurat tutaj mnie takie kadrowanie mocno "leży"
14. A to ciekawe co pisze Rzepka bo dla mnie to też chyba najfajniejsze z seta. Kadrowanie mi bardzo pasuje, samolot w mocnym, linie prowadzą wzrok w jego stronę, do tego światło w tle. Jest co prawda lekko miękko bo niestety termika dała znać ale i tak bardzo lubię to zdjęcie.

Frodo:
I to je właśnie fajne w fotografii, że "arystyczność" jest uznaniowa i niemierzalna.

Aczkolwiek często policzalna  ;D

Sławol:
Przepiękny zestaw!

Ode mnie detale, bo wyżej już wszystko jest:

2 - wstawiłbym szpikulec bardziej w narożnik,
5 - ucięta szachownica z prawej (leci tomahawk),
6 - dociąłbym z prawej; nad zbiornikiem jakieś paprochy mnie drażnią,
8 - górne skrzydło ---> ciut więcej góry, prawie obcięty znak,
9 - jest linia równoległa z dolną krawędzią kadru. Uwielbiam takie detale,
10 - tutaj widziałbym centralnie i skupił się na śmigłach jako efekcie zdjęcia, a nie na kadrowaniu. Myślę, że w takich przypadkach kolorystyka i efekty wystarczają do pełnego zachwytu i odbioru, kadr może być dosłownie poprawny i podręcznikowy. Zamiast zachwycać się kolorowym samolotem - w pierwszej chwili wali w łeb myśl "krzywo",
11 - ucięte skrzydło, za co w nagrodę jest rzut tomahawkiem prosto w czółko fotografa ;)
12 - pocztówka świąteczna. Przepiękne!,
13 - dociąłbym odrobinkę prawą górę.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej