HANGAR PARTY > Hangar Party

Zakup F-35 hip hip ....... (albo i nie) hura ??????

(1/2) > >>

Mori:
Kupujemy 32 F-35. Myślę że nie tylko mnie zaskoczyły taki news.

Z jednej strony należy się cieszyć bo teoretycznie koło 2028 siły lotnicze będą miały łącznie z F-16 cztery eskadry maszyn wielozadaniowych a F-35 może będą małą przeciwwagą do wschodniej przewagi w ilości sprzętu i systemach plot. Bardziej mnie jednak ciekawi jakim cudem Polska postanowiła wydać kilkanaście miliardów PLN bez przetargu, bez jakiegokolwiek offsetu, a nawet bez uzbrojenia... Teraz tylko do tej kwoty doliczymy uzbrojenie, szkolenia i dostosowanie baz do nowego sprzętu. Swoją drogą ciekawe ile tego będzie.

Chociaż w sumie nic mnie już nie zdziwi w tym kraju. Obchodzenie ustawy o zakupach publicznych "specustawą" to w sumie tak powszechne że nawet legalne a skoro u nas ustawy i rozporządzenia obchodzą nawet konstytucję to nie ma się czego czepiać ...

Sławol:
Abstrahując od powyższego - mam nadzieję, że F-16 nie zdążą się posypać, gdy będziemy czekać, aż F-35 będą w pełni wykorzystywane.

Gamling:
A mnie dodatkowo interesują kwestie związane ze stworzeniem całej potrzebnej infrastruktury dla F-35. Zwłaszcza w kontekście plotek o konieczności ich rozlokowania raczej w zachodniej / centralnej Polsce.

Jack S.:
Nie wiem co jest dla Ciebie zaskoczeniem mori. O tym zakupie mówi się już od ponad roku...

Carlito:
od dłuższego już czasu mówi się też o zamachu pod Smoleńskiem...

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

Idź do wersji pełnej