Dzięki za podpowiedzi.
Co do dostępności - po ok. 2 latach od wejścia na rynek faktycznie słabo, do Canona są teraz chyba 2-3 sztuki, do Nikona jest jeden używany z półroczną gwarancją w komisie - cena 4890 (?!), drugi "nowy, wypakowany w celu sprawdzenia lub demonstracji" - gwarancja 1 rok za 4200. W razie np. nieostrości pozostaje zwrot i od nowa szukanie. Inne forum, fb - nie mam zaufania.
Co do wyboru - po kilku miesiącach czytania i zastanawiania się, na ile mogę sobie pozwolić w kwestii "modernizacji parku maszynowego" i - proszę się nie śmiać za głośno - zmienić body z D80 na D7200 i zostać przy N70-300 czy kupić D300s i trochę dołożyć do T150-600 - wybrałem drugą opcję. Na moim poziomie i kilku wyjazdach na pokazy rocznie wiem, że naprawdę mi to wystarczy, tym bardziej po dotychczasowym sprzęcie.
Wypożyczanie - jakoś nie leży w mojej naturze - jak już kupię, to w razie sprzedaży bardzo dużo nie stracę do momentu wyjścia G3
Przymierzanie na pokazach - dzięki za chęci, ale do tego jeszcze szmat czasu i nie na wszystkie jeżdżę, a żeby jeszcze komuś głowę zawracać...
Aczkolwiek bardzo sobię cenię Wasze opinie, dlatego pytam tutaj.