ZDJĘCIA LOTNICZE > Współczesne lotnictwo wojskowe
Lotnictwo wojskowe okiem szadoka... cz.2
szadok:
Zgodnie z obietnicą nowa partia zdjęć.
1.
2. Ten Hind jest chyba przerysowany, pewnie w Waszej ocenie obwódki są zbyt widoczne... no ale dawać, nie krępujcie się... :) Zdjęcie było dosyć dawno obrabiane i pewnie dzisiaj już bym tego tak nie zrobił...
3. Tu półtony chyba dobrze wyciągnięte ale nie wiem czy nie za mocno, i coś mi tu nie pasuje... za duży kontrast?
4.
5. Tak teraz patrzę na to zdjęcie w pryzmacie Waszych opinii, i penie można by je mocniej przyciąć, no i wyciągnąć mocniej półtony...
6.
7. A to, to sam nie wiem... teraz jakoś słabo mi się nie podoba... Chyba można by dać kadr bardziej po skosie...
8. Zdjęcie w słońcu. Lubię takie ujęcia ale nie wiem czy dobrze je obrabiam... chętnie zasięgnąłbym waszych porad nad metodą obróbki takiego typu zdjęć.
9. Z dalekiego ujęcia na NTM...
10. Panorama...
11. I "trochę" przerysowana panorama ale chyba bardziej dynamiczna, bo ta u góry jakoś nudna...
12. No i na zakończenie - tu pewnie kontrast za mocny...
Mori:
Wiesz ja to akurat jestem z drugiego końca skali - prawie wogóle nic suwaczkami nie jeżdżę ale mam takie wewnętrzne odczucie że zwykle "mniej to więcej". :)
Znaczy się wolę zbytnio nie szaleć żeby nie przesadzić. U mnei szczytem obróbki jest dodanie lekkiej winiety. :)
1-ka bardzo fajna. Pewnie przekręciłbym lekko w prawo i kadrowałbym 16:9 Przyciachał bym tak pustostany ale ogólnie jest super.
2,4 i 5 trochę za słabe z ostrością. Nie warto walczyć na siłę. Poczekaj na lepszy kadr. Taki już mamy sport.
6-ka fajna. Pewnie też kadrowałbym minimalnie inaczej ale jest spoko.
7-ka wali nosem w krawędź. Dodaj mu trochę powietra do lotu.
8-ka fajna ale też można by kadr poprawić aby amniejszyć pustostan w lewym górnym rogu.
Taka 9-ka to to ma tyle ziarna z szumów że by się całą farmę kur tym wykarmiło. :)
Na 10 -ce suwaki już pojechały o jeden ton za daleko i całość robi się nienaturalna.
11-ka to już czysty op-art i na dokładkę skosy w dół wyglądają trochę nieteges (przynajmniej dla mnie).
Tak samo na 12-ce. Równając do lini pasa zadarłbyś mu bardziej nosa :) i wyszedłby dynamiczniej.
szadok:
mori Dzięki za opinie. :)
Co do skosów na 11 i 12 to chciałem pokazać dynamikę hamowania. Kiedyś na jakimś kursie foto usłyszałem i zapamiętałem, że przechylenia w kadrze zdjęcia oddziałują na nasz odbiór dynamiki. Z racji tego, że nasza kultura pisania i czytania opiera się na kierunku od lewej do prawej, to nasze mózgi w podobny sposób czytają zdjęcia, np. kadr zdjęcia przedstawiający alpinistów wspinających się na górę z lewej na prawo odbierany jest poprawnie, natomiast jak ten kadr zmienimy i będą się wspinać z prawej w lewą stronę to odczytujemy to jakby schodzili... No i idąc tym tropem chciałem pokazać hamowanie... :) Dodatkowo chciałem uchwycić symetrię kątów na zdjęciu 12. Tam kąt natarcia samolotu jest odbiciem kąta pochylenia zdjęcia. No to tyle jeżeli chodzi o usprawiedliwienie tych pochyłości w tych dwóch zdjęciach. Nie wiem czy dobrze to zrobiłem czy nie, być może faktycznie odbiór jest nienaturalny... Jeszcze raz dzięki za opinię. :) I proszę o więcej.
Dopiero się szkolę z tych wszystkich suwaków i jak sprawdzać kiedy się przegięło...
A tu moja najnowsza obróbka... (ale też filtry zastosowane globalnie na całym kadrze)
Pimpuś:
Szadok, patrz na histogram bo niektóre kadry ciut za ciemne(ten Jurek zwłaszcza) i czasem za dużo kontrastu. Jeździj suwakami dopóki nie znajdziesz złotego środka. Czasem wystarczy tylko ciut w tę lub w tamtą stronę ;)
szadok:
Pojechałem ręcznie po histogramie, faktycznie jest lepiej. Wcześniejsza korekta, która miała wpływ na histogram była zrobiona tylko przez to co daje Camera Raw (Clarity +4 i Vibrance +6, tak około, bo już dokładnie nie pamiętam). Ale teraz chyba ten niebieski jest zbyt mocny. Nasycenie trzeba by trochę zredukować...
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej