Hej,
Jestem, żyję... co się ze mną działo? zapraszam do wątku:
http://spfl.pl/forum/index.php/topic,13459.0.htmlA teraz konkrety. Bardzo żałuję, że nie byłem na jesiennym zlocie 2018, oczekiwałem się czegoś od Was nauczyć, przeczyścić filtry...
Dawno, dawno temu w odległej galaktyce... uczestniczyłem w warsztatach z Hesją i czegoś tam "liznąłem" z obróbki PS. Język nadal się klei... za dużo coli...
Moja samoocena:
- kadrowanie w miarę ok,
- obróbka podstawowa: kontrast, jasność, nasycenie (tu często przeginam... ale głównie przez filtry), itp. - no może nie leży ale myślę, że muszę się tu poprawić. Generalnie słabo używam "Camera Raw", tu mam nadzieję sporo się od Was nauczyć...
- efekty specjalne: w większości zdjęć z przeszłości obróbka była globalna, bez maskowania, czy mazania pędzelkiem w PS, być może często suwaki idą zbyt mocno co się odbija na całym zdjęciu, obwódki, większe ziarno, itp. Ostatnio staram się nie iść na ilość tylko na jakość, więc maskuję, pędzluję - ale jeszcze nie mam się czym pochwalić.
- najczęściej używane efekty z grupy Nick Collection: Detail Extractor zamiennie z Dark Contrast.
- ziarno - dopiero niedawno zacząłem używać filtrów Define2,
- ostrzenie - trochę tu słabo. Zacząłem używać filtrów z Nick collection: Output Sharpener i czasami też RAW Presharpener - ale robię to czysto intuicyjnie. Trochę poczytałem, że ostrzenie trzeba robić tuż przed zapisem zdjęcia z docelowym formacie i generalnie robi się to aby poprawić zdjęcia nieostre, więc ostrzenie ostrych zdjęć tylko je psuje... Trochę poczytałem o metodzie filtra górnoprzepustowego z opcją kopiowania warstw. Ale w przeszłości nie używałem.
- winietowanie - czasami mam zbyt mocne. Zazwyczaj używam filtru "Vignette Filter" ale Rychu mi sprzedał ostatnio filtr "Darken/Lighten Center", testuję...
Chciałem się podzielić moimi zdjęciami licząc na Wasze opinie. Zdjęcia z różnych okresów ale w większości SIAF 2017 i NTM2018.
1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
8.
9.
10.