A ja to widzę tak:
1 - dość jasne zdjęcie, brakuje mi tu nieco kontrastu, żeby opony były ciemniejsze. Kadr nie jest najgorszy, ale poszerzyłbym nieco. Może w kwadrat, a jak nie, to całość nieco w prawo,
2 - wydaje mi się, że chciałeś tutaj pokazać atrakcyjne niebo, ale może się mylę. Samolot mógłby być nieco wyżej w takim razie i nieco bardziej wypełniać kadr, a w tej sytuacji proponowałbym jednak dociąć nieco lewej,
3 - dla mnie świetne, właściwie to najlepsze z zestawu. Ładnie cięte, równo, do tego piękne światło i efekty na skrzydłach. Jedyna uwaga: statecznik zostawiłbym w całości (jeśli masz tam oczywiście) i w razie konieczności - obróciłbym nieco samolot,
4 - ciekawe to cięcie, widać, że pilnowałeś skrzydeł i szachownic (poza klapami), ale niestety na dole pusto...,
5 - to jest super dynamiczne zdjęcie, widać, że samolot ostro zrywa się do lotu. Dawaj do 16:9 i jak masz, to cały samolot, bez tego obciętego skrzydła z prawej,
6 - ucięty przód nie do końca mi przeszkadza, choć mógłby być w całości. Też bym tu dał 16:9, a jeśli chciałeś pokazać fragment przodu - to mocniej przyciąć i zrobić z kabiny punkt główny na fotografii
7 - podobne do piątki, ale niestety nie kupuję takiego cięcia i dałbym cały samolot,
8 - to jest ładne, podoba mi się w całości
9 - to też super, samoloty w jednym rogu, a flary wypełniają resztę kadru,
10 - ładne wypełnienie kadru samolotem. Tutaj dałbym więcej lewej do lotu i spróbował poszerzyć kadr tak, żeby wyjąć dolną szachownicę (jak masz). Bardzo wyraziste zdjęcie, widać ładnie spód i wszelkie detale pod kadłubem (a mniemam, że o o Ci w tym kadrze chodziło
).
To chyba tyle
Edit: literówki.