ZDJĘCIA LOTNICZE > Współczesne lotnictwo cywilne
Fotoloto Majówka
Sławol:
No to ja jeszcze szybko przed snem:
1 - ciaśniej bym dał, trochę żółtego zdjął,
2 - jest OK jako moment, ale dużo naokoło wolnego tła. Jeśli jakość z tej odległości pozwoli, to też ciaśniej,
3 - tutaj od razu waliłbym w kwadrat, bo samo się rzuca w oczy ;),
4 - tego bym nie ruszał w sumie, a jeśli na siłę - trochę bym zwęził i dał ciaśniej, ale tak proporcjonalnie, żeby zostało trochę z lewej. Samolotów w ogóle bym nie ścinał w żaden sposób,
5 - kurczę, szarawo trochę i nie chodzi mi o samolot i tło, tylko o brak światła. Można by to zdjęcie mocniej podkręcić, a samolot dać do lewej bardziej, ew. może też kwadrat?,
6 - z kolorami i światłem jw., do tego ciaśniej. Pomysł OK,
7 - tu też ciaśniej. Wiesz co, masz naprawdę przyjemne zdjęcia i ostre są te samoloty, ale z krótkiej ogniskowej,
8 - tutaj ciut ciasno, ale chociaż równomiernie, więc przypilnowałeś tego momentu. Z tyłu nieco kopcenia jest, więc można by samolot do prawej nieco przesunąć i spróbować wyjąć jeszcze dym obróbką, jeśli się da :),
9 - uwagi, jak przy 6,
10 - tutaj znów dałbym ciaśniej, tak prawie równomiernie (więcej lewej bym ściął).
Pomarudziłem :)
lubinek:
Dzięki Sławol :)
Szczerze powiedziawszy to czekałem na Twoją ocenę i nie zawiodłeś.
Co do ostrości to wrzucam tylko te najostrzejsze a pykane w większości na ogniskowych z przedziału 400-500 (N200-500)
Światła było faktycznie bardzo mało i obróbkowo to był szczyt moich możliwości :/
Jak znajdę chwilę to wrzucę secik po poprawkach, bardzo mi zależy na pracy nad kadrami także wszelkie opinie w tej materii są dla mnie bardzo cenne.
Co do ciasnych kadrów to mi jakoś tak bardziej leżą ciasne ale bałem się przesadzić - następnym razem będzie ciasno jak cholera :D
lubinek:
A tak na świeżo mogę wrzucić Artura już w lepszym świetle i warunkach atmo :D
Resztę zdjęć z Iławy postaram się wrzucić niebawem ale chyba nie zdążę przed falą tsunami z NTM :D
Spad:
W kwestii zdjęć - za kolegami.
BTW - może by Pan Admin przerzucił wątek do "Pokazów lotniczych"? Chyba tam będzie lepiej pasował.
Sławol:
--- Cytat: lubinek w Maj 14, 2018, 05:23:41 pm ---Dzięki Sławol :)
Szczerze powiedziawszy to czekałem na Twoją ocenę i nie zawiodłeś.
--- Koniec cytatu ---
Bardzo mi miło i dziękuję, ale autorytetem to ja tutaj na forum nie jestem :) Zresztą pierwsze foty lotnicze będę robił dopiero w ten weekend, po dwuletniej przerwie, wtedy się okaże, jak mi to pójdzie w porównaniu z teorią :D
--- Cytat: lubinek w Maj 14, 2018, 05:23:41 pm ---Światła było faktycznie bardzo mało i obróbkowo to był szczyt moich możliwości :/
--- Koniec cytatu ---
Tu mi chodziło raczej o zwykłe kanały, żeby takie zgaszone te zdjęcia nie były.
A to ostatnie zdjęcie z Kielakiem to znów ostre i ładne, ale kadr uciekł. Jeszcze sam pilot spojrzał w Twoją stronę :) Spójrz do tematu Spada, tam ładnie złapał samolot. Jeśli masz coś podobnego, to dawaj :)
P.S. Faktycznie, temat bardziej do tych z pokazami pasuje :)
Edit: literówki.
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej