IMPREZY LOTNICZE - FORUM OTWARTE > Wywiad donosi
F35 trening w Europie
Jack S.:
--- Cytat: sqpien w Kwiecień 25, 2017, 06:02:19 pm ---
--- Cytat: Perloz w Kwiecień 19, 2017, 10:59:41 am ---
No jak wrzucą to się dopiero Matuszka Rassija ucieszy z takiej darmowej możliwości sprawdzenia swoich systemów wykrywania niewykrywalnego :)
--- Koniec cytatu ---
myślę, że pewne odbiorniki sie bardzo uciesza z aktywnosci nadajników do wykrywania tego niewykrywalnego
--- Koniec cytatu ---
Słowo klucz: soczewka Luneburga.
Nie da się w estońskich warunkach obecnie zmierzyć RCS tego samolotu, bo ma sygnaturę jak stodoła :) :)
sqpien:
--- Cytat: Jack S. w Kwiecień 25, 2017, 11:22:59 pm ---
--- Cytat: sqpien w Kwiecień 25, 2017, 06:02:19 pm ---
--- Cytat: Perloz w Kwiecień 19, 2017, 10:59:41 am ---
No jak wrzucą to się dopiero Matuszka Rassija ucieszy z takiej darmowej możliwości sprawdzenia swoich systemów wykrywania niewykrywalnego :)
--- Koniec cytatu ---
myślę, że pewne odbiorniki sie bardzo uciesza z aktywnosci nadajników do wykrywania tego niewykrywalnego
--- Koniec cytatu ---
Słowo klucz: soczewka Luneburga.
Nie da się w estońskich warunkach obecnie zmierzyć RCS tego samolotu, bo ma sygnaturę jak stodoła :) :)
--- Koniec cytatu ---
czyli wychodzisz z założenia, że takie obiekty się podgląda tylko na mikrofalach, do jakich ta soczewka jest zoptymalizowana...
No to błąd w założeniu.
Jack S.:
Nie wychodzę z takiego założenia. Sugeruję jedynie, że 'niewykrywalność' w tym kontekście niestety nie jest wartością, którą można miarodajnie zmierzyć. Ciekawsze jest za to działanie amerykanów i RC-135 w rejonie, w czasie gdy F-35 latają :]
PS Zauważ, że piszę tylko o RCS, nie o sygnaturze IR czy innych :)
sqpien:
o innej działalności amerykanów w rejonie to był mój wpis o cieszących się odbiornikach
a co do odbicia radarowego, no to odbłyśnik optymalizowany na GHz a radar i na 140 i na 400MHZ albo i HF moze być
Nawigacja
Idź do wersji pełnej