FOTO-TECHNIKA > Komputery i oprogramowanie
Laptop - karta grafiki
Silvver:
Cześć,
mój obecny laptop już nie wyrabia więc czas zakupić coś nowego.
Co do modelu to jeszcze szukam choć mam kilku faworytów.
Chodzi mi o obróbkę zdjęć w PS. Monitor i tak do obróbki podpinam zewnętrzny więc matryca laptopa nie jest taka ważna.
Pytanie brzmi czy ważna jest karta graficzna ? Wystarczy mi wbudowana czy brać coś z jakimś geforcem ? Czy ma to jakiś wpływ ?
Nie pracuje jako fotograf i nie zarabiam na fotografii :)
Rajmund:
Przyspieszy troche robotę. PS i Lightroom wykorzystują grafikę. Nie jest to chyba aż tak kolosalna różnica w wydajność jak przesiadka z HDD na SSD ale swoje dorzuci. Chyba że cierpliwością dysponujesz to wtedy bez znaczenia co tam bedzie :)
PC:
--- Cytat: Silvver w Marzec 15, 2017, 03:52:55 pm ---Cześć,
mój obecny laptop już nie wyrabia więc czas zakupić coś nowego.
Co do modelu to jeszcze szukam choć mam kilku faworytów.
Chodzi mi o obróbkę zdjęć w PS. Monitor i tak do obróbki podpinam zewnętrzny więc matryca laptopa nie jest taka ważna.
Pytanie brzmi czy ważna jest karta graficzna ? Wystarczy mi wbudowana czy brać coś z jakimś geforcem ? Czy ma to jakiś wpływ ?
Nie pracuje jako fotograf i nie zarabiam na fotografii :)
--- Koniec cytatu ---
Bierz z najlepszą grafą na jaką Cię stać... Zawsze się przydaje, do wszystkich zastosowań...
Silvver:
Hmm, czyli głównie prędkość. Jeżeli w jakości obrazu nie ma różnicy to chyba w co innego zainwestuje kasę.
Spotkał się ktoś z Asus ZenBook ?
Właśnie przymierzam się do takiego UX410 i z opisu producenta ma to coś 100% pokrycia sRGB i mat. Wiem, że to raczej marketing trochę naciągany ale wygląda nieźle.
W domu to i tak będzie z monitorem zewnętrznym ale już poza domem od bidy można by się samym laptopem posłużyć.
maymar:
Zastanawiałem się nad ZenBookiem ale padło na Lenovo ideapad 510S-13ISK (80SJ005DPB)
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej