FOTO-TECHNIKA > Technika i sprzęt fotograficzny

Drugi obiektyw na przyszły sezon - dylemat

(1/6) > >>

Frodo:
Czołem.

Mam pytanie do doświadczonych fotolotników.

Zastanawiam się nad ewentualną  wymianą swojego 70-300 VR na  AFS 300 F4 (używany). Byłby jako drugie szkło.
Zamierzam - jeśli okoliczności pozwolą być tylu pokazach ilu dam radę - SIAF, CIAF, RIAT, ND, Axalp, MAKS, Pardubice, Leszno.
Na większości z nich nigdy nie byłem i nie wiem, który z nich sprawdziłby się lepiej.

Kilka informacji o moim foceniu:

- ręce mi się trzęsą
- rzadko robię formacje, wolę ciasne kadry
- nie robię statyki
- lubię focić jety
- lubię paningi podczas startów
- puszki jeszcze nie mam, najprawdopodobniej będzie to jakiś dx
- lubię żyletę na obrazku :-)
- budżet około 2k

Aktualnie jestem za tym, żeby zostawić 70-300 VR, ale zdanie zmieniałem wiele już razy.
Może po prostu zaoszczędzone 2k dołożyć do puszki?

wilk:
Podaj co jest pierwszym zestawem: jaki obiektyw i jaka puszka?
Co ma być konkretnie 2 zestawem - jaka puszka?

regnar:

--- Cytat: marcepan w Grudzień 28, 2016, 07:20:53 pm ---- rzadko robię formacje, wolę ciasne kadry
- lubię żyletę na obrazku :-)
- budżet około 2k

--- Koniec cytatu ---

Ja tam doswiadczony nie jestem ale juz na wstepie widze zajebisty problem :) Otoz 2k na ostry i tak naprawde duzy tele to nie za zaszego zycia raczej :) Wg mnie jedynym sensownym rozwiazaniem jest tu Sigma S 150-600 albo Nikkor 200-500. Ale zylety i tak z tego nie bedzie, tzn nie taka jak na np Nikkorze 500mm. No i to nie 2k ofkoz (jesli dobrze Cie zrozumialem)

Frodo:
W pierwszym byłoby 500.
Puszki jeszcze żadnej nie mam, prawdopodobnie będzie to dx typu d7200. Na tą chwilę FF typu d810 jest poza budżetem.

wilk:

--- Cytat: marcepan w Grudzień 28, 2016, 07:44:19 pm ---W pierwszym byłoby 500.
Puszki jeszcze żadnej nie mam, prawdopodobnie będzie to dx typu d7200. Na tą chwilę FF typu d810 jest poza budżetem.

--- Koniec cytatu ---

Jezeli N500 to zostaw na tą chwilę N70-300 i więcej zainwestuj w puszkę. Wielu z nas ma jeden zestaw i spokojnie daje radę; jak kiedyś będziesz miał przypływ kasy to się nad drugim zestawem zastanowisz. Jednak drugi powinien być uniwersalny - czyli obiektyw zoom, a nie stałka i tu jak wyżej: N200-500 bym polecał.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

Idź do wersji pełnej