FOTO-TECHNIKA > Technika i sprzęt fotograficzny
marsjańskie teorie o chooyowych fotografach i świetnym sprzęcie
marsjanin:
Jack, piękne zdjęcie można zrobić pudełkiem od zapałek, ale jak już pisałem kilka razy nigdy nie twierdziłem że słabym sprzętem nie da się zrobić dobrego zdjęcia. W tej kwestii ja się z Tobą zgadzam, że się da.
Swoją drogą jak widziałbyś materiał z pokazów zrobiony tym aparacikiem vs D810 + 400 2.8 ? Przypominam że rozmawiamy o fotografii lotniczej.
Generalnie jak mi powiesz że telefonem zrobisz lepsze selfie niż D810 z 500 mm to też przyznam Ci rację ale nie chodzi o takie przypadki.
Zadam może pytanie tak, czy Ty możesz zrobić lepszy materiał na pokazach sigmą 70-300 niż Pan Zenek z jednym okiem D810 + 400 2.8 ?
Jack S.:
Mam D300s, z 200-500 5.6, i trzęsące się ręce.
Śmiem twierdzić, że hesjowe foty z D80 [czy D70, nie wiem dokładnie] i 70-300D [bez VR] są wielokroć lepsze od moich. Że nie ma tam kropów np. na pilota w kabinie - oczywiste, bo sprzęt na to nie pozwala.
Kolega sfw, znany jako Andrzej Rogucki szerzej, robi foty dłużej niż ja żyję. Jego zdjęcia ANALOGIEM są lepsze od moich.
Zoba: http://spfl.pl/forum/index.php/topic,5178.0.html
Pytanie już rozbija się tutaj o wartości IMHO subiektywne.
marsjanin:
Jeśli masz trzęsące ręce bardziej niż ktoś inny to już wiadomo że to w jakimś stopniu stawia Cię w gorszej pozycji od osoby której się ręce nie trzęsą, Ale mówimy o warunkach fizycznych które nie pozwalają na wykorzystanie 100% Twoich możliwości. Dyrygent orkiestry który nie ma rąk też nie będzie tak dobry jak ten który ma obie.
Proponuje abyśmy nie posługiwali się konkretnymi osobami w przykładach, tym bardziej jeśli są to osoby nie biorący udziału w dyskusji i nie wiesz czy życzą sobie analizowania ich twórczości.
Oglądając Twoje zdjęcia mogę Ci tylko powiedzieć jedną rzecz, gdybyś surówkę podesłał mistrzowi PP to widziałbyś wtedy co Photoshop może z tym jeszcze zrobić. Ale jakbyś podesłał mu takie same Nefy z D810 to widziałbyś jaka jest różnica między jednym a drugim zdjęciem.
Ale tutaj przechodzimy do punktu drugiego czyli obróbka w Photoshopie level master :)
Jack jest jeszcze jedna kwestia o której wcześniej nie mówiliśmy.
Jeśli ktoś robi zdjęcia od 20 lat był 500 razy w bazach przy startach, na setkach pokazów, przy różnych warunkach pogodowych w różnych plenarach itd. To siłą rzeczy ma setki razy więcej dobrych zdjęć od kogoś kto była na jednym pokazie i jeszcze warunki były kiepskie. I tutaj nie można tego przełożyć tak po prostu że ktoś ma lepsze zdjęcia bo i tez okazji miał o wiele więcej by je zrobić.
Dla przykładu. Jeśli polecisz w kosmos i zrobisz zdjęcie telefonem stacji ISS z bliska to i tak będziesz miał lepsze zdjęcie niż ja zrobię z ziemi najdroższym zestawem, ale czy to jest dowód na to że sprzęt nie ma znaczenia ? W tym przypadku kluczowe jest to gzie byłeś.
Carlito:
--- Cytat: marsjanin w Wrzesień 28, 2016, 01:00:12 pm ---
Proponuje abyśmy nie posługiwali się konkretnymi osobami w przykładach, tym bardziej jeśli są to osoby nie biorący udziału w dyskusji i nie wiesz czy życzą sobie analizowania ich twórczości.
--- Koniec cytatu ---
Nikt się nie "posługuje" osobami, Jacek przywołał opublikowane przez fotografów zdjęcia. Nie bardzo rozumiem dlaczego mieliby sobie nie życzyć odwoływania się do ich zdjęć...
A może to uraz po Twojej "analizie" zdjęć pewnego pana z Mińska Maz. ;D
Spad:
- Zrobiłeś świetne zdjęcia, musisz mieć super sprzęt.
- Zrobiłaś świetny obiad, musisz mieć super garnki.
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej